Rijstbowl met eendenborst, mango, limoen en lente-ui

Deze rijstbowl met eendenborst, mango, limoen en lente-ui is een fris, gezond en vullend gerecht waar je hart – en buik – vol van raakt. En zo makkelijk om te maken!

Zo maak je deze rijstbowl met eendenborst

Als basis voor deze bowl gebruik ik volkoren basmatirijst; deze is gezonder dan witte rijst, houdt een lekkere stevige bite en is gemakkelijk te bereiden.

De hoofdrol in dit gerecht wordt uiteraard vervuld door de eendenborstfilet. Haal deze het liefst bij je poelier of slager en ga voor goede kwaliteit, met een mooi vetrandje. Eendenborst bakken lijkt lastig, maar is het niet: het vereist alleen wat geduld én wat tips die je op moet volgen!

Eend over? Maak dan deze pannenkoekjes met eend

Eendenborst bakken doe je zo

Begin met een droge koekenpan op middelhoog vuur te verwarmen. Omdat eendenborst al vet van zichzelf heeft, heb je geen extra boter of olie nodig. Nu komt de truc: kerf met een superscherp mes een ruitjespatroon in het vel van de eendenborst. Bestrooi het vel royaal met zout en peper.

Vervolgens leg je het het vlees met de velkant naar beneden in de hete koekenpan. Bak het vlees in 5-7 minuten knapperig en goudbruin; draai de eendenborsten tot slot nog even om, zet het vuur lager en bak ze verder gaar. Het ligt een beetje aan de dikte van de filets hoe lang dit nog duurt. Een vleesthermometer is handig om te gebruiken: meet de kerntemperatuur tussen de 60 – 70 °C, dan is je vlees prachtig medium gaar. Laat daarna altijd nog even rusten onder aluminiumfolie op een bord of plank.

Rijstbowl met eendenborst, mango, limoen en lente-ui

Rijstbowl met eendenborst, mango, limoen en lente-ui
Totale tijd30 minuten

Eendenborst-rijstbowl met mango, limoen en lente-ui

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 500 g eendenborstfilet op kamertemperatuur
  • zeezoutvlokken en zwarte peper
  • 250 g volkoren basmatirijst
  • 2 tl sesamolie
  • 1 el sesamzaad
  • sap en rasp van 1 limoen
  • 1 mango in reepjes
  • 2 bosuitjes in reepjes
  • 1/4 bosje koriander blad grof gehakt
  • 200 gram bimi of broccoliroosjes

Bereidingswijze: 

  • Verhit een droge koekenpan op middelhoog vuur. Kerf een ruitjespatroon in het vel van de eendenborst. Bestrooi het vel met zout en peper.
  • Kook de basmatirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af, doe terug in de pan en schep de sesamolie erdoor. Doe het deksel erop en zet apart.
  • Leg het vlees met de velkant naar beneden in de hete pan. Bak het vel in 5-7 minuten knapperig en goudbruin. Draai het vlees om, zet het vuur lager en bak het verder gaar (ongeveer 5-10 minuten, afhankelijk van de dikte van de filets).
  • Rooster intussen het sesamzaad in een droge koekenpan in enkele minuten licht goudbruin. Schud op een bord en zet apart.
  • Breng een pan met gezouten water aan de kook en blancheer de bimi.
  • Laat de gebakken eendenborst 5 minuten rusten. Schep de limoenrasp en het limoensap door de rijst en verdeel de rijst over kommen. Snijd de eendenborstfilet in plakken en leg ze op de rijst. Garneer de rijstbowls met reepjes mango, reepjes bosui en korianderblad. Bestrooi met het geroosterde sesamzaad.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 465kcalKoolhydraten: 62gProteine: 32gVet: 10gVerzadigde vetten: 2gPolyunsaturated Fat: 2gMonounsaturated Fat: 3gCholesterol: 96mgNatrium: 93mgKalium: 682mgVezels: 3gSuiker: 8gVitamine A: 1031IUVitamine C: 72mgCalcium: 77mgIJzer: 7mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.