Mijn versie
Ik maak natuurlijk mijn eigen versie van ratatouille van met lekker veel groente. Ik vind het leuk om de groente in plakjes te snijden en zo om en om te rangschikken in de ovenschaal, maar dat hoeft natuurlijk niet. Je kunt het prima wat kleiner snijden en door elkaar husselen. Dat is ook hoe een echte ratatouille wordt gemaakt.
Van origine komt er alleen een tomatensaus bij de ratatouille, maar ik vind het heerlijk met als extra slagroom en melk. En lekker veel oude kaas. Om je vingers bij af te likken.
Ratatouille kan ook uit de airfryer
Ratatouille is een traditioneel Frans gerecht en komt oorspronkelijk uit de regio Provence. Normaalgesproken wordt ratatouille gemaakt door groenten in een pan te sudderen. Ik maak dit heerlijke gerecht in een ovenschaaltje en zet deze in de airfryer. 160 graden, 30 minuten en klaar! Ratatouille is trouwens een stuk sneller klaar in de airfryer dan in de normale oven. Ideaal dus als je minder tijd hebt.
Nog meer lekkers uit de airfryer
Op mijn website vind je nog veel meer recepten uit de airfryer. Wist je dat je zelfs pizza uit de airfryer kunt maken? Deze pizza prosciutto is bijvoorbeeld erg lekker. Ook Griekse moussaka maak je met behulp van de airfryer. Maar nu eerst deze heerlijke Franse ratatouille uit de airfryer. Geniet ervan!

Ratatouille – op mijn manier!
Ingrediënten
Ingrediënten
- 3 uien gesnipperd
- 2 teentjes knoflook fijngehakt
- 1 aubergine in dunne plakken
- 2 courgettes in dunne plakken
- 1 kg trostomaten in dunne plakken
- 1 rode paprika in in dunne plakken
- 1 gele paprika in dunne plakken
- 1 el tomatenpuree
- 2 el rode wijnazijn
- 1 el verse rozemarijn fijngehakt
- 1 el verse tijmblaadjes
- 2 takjes verse basilicum
- Olijfolie
- Peper en zout
Saus
- 150 ml slagroom
- 100 ml melk
- 100 gr oude kaas
- peper en zout
Bereidingswijze:
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C
- Neem een ruime ronde ovenschaal en zet hier alle plakjes groenten om en om in. Zorg dat je een goede afwisseling hebt qua kleur en probeer het zo recht mogelijk in de schaal te zetten.
- Het hoeft natuurlijk niet perfect te zijn. De smaak is evengoed lekker.
- Verwarm een koekenpan met wat van de olijfolie, de rode wijn azijn en fruit hierin de ui tot glazig. Voeg dan de knoflook toe en de tijm en rozemarijn. Mix de tomatenpuree erdoor.
- Als laatste doe je de slagroom, melk en de oude kaas in de pan en roer dit even door. Breng de saus op smaak met peper en zout en giet over de groenten in de ovenschaal.
- Bak de ratatouille in de oven voor ongeveer 45 minuten of tot de groenten gaar zijn.
- Franse recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Groente recepten
- Hoofdgerechten
- Kaas recepten
- Koolhydraatarme recepten
- Ovenschotels
- Recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.