Een drukke dag voor de boeg en ‘s avonds niet veel tijd om te koken? Ik val dan vaak terug op ovenschotel of een quiche. Deze kun je al eerder voorbereiden en het is gewoon heel erg lekker!
Gebruik voor deze hartige taart een quichevorm van 25 cm met losse bodem, zoals deze.
De held van deze quiche: geroosterde spruiten
Deze kleine groene kooltjes zijn al eeuwen oud en komen uit het Middellands Zeegebied. Van oorsprong heten ze Choux de Bruxelles. Daar is ook weer de bekende Amerikaanse naam Brussels sprouts vandaan gekomen. Het is een echtte wintergroente. Een strenge vorst met temperaturen van wel -15 graden doorstaan ze met gemak! Net als met zuurkool worden het zetmeel dan omgezet in suikers. Dit maakt de spruiten in de strenge winter dus nog lekkerder. Ze zijn natuurlijk niet alleen heel smakelijk, ze zijn ook nog eens heel gezond. Alleen maar voordelen als je het mij vraagt…
Blauwe kaas
In deze verrukkelijke quiche gebruik ik een lekkere blauwe kaas. Je hebt verschillende soorten en je moet er echt van houden. Blauwe kazen zijn erg uitgesproken, maar geven daarbij ook meteen een bommetje aan smaak aan een gerecht. Blauwe kaas is vaak wat scherper in smaak, wat heel erg lekker is in combinatie met het zoete deeg. Zie je door de bomen het bos niet meer? Ik ga je helpen!
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Gorgonzola. Dit is een zachte kaas gemaakt van rauwe koemelk. Je kunt ook kiezen voor een Roquefort. Deze sterke Franse kaas wordt gemaakt van ongepasteuriseerde schapenmelk en smaakt zilt en pittig. Blue Stilton is ook een goede keuze. Deze wordt gemaakt van koemelk en is onwijs romig. Welke kaasje ook kiest, ze zijn allemaal lekker in deze quiche!
Blauwe kaas over? Maak dan mijn gnocchi met prei en blauwe kaas!
Deeg
Als je door de supermarkt loopt, zie je hoogstwaarschijnlijk heel veel soorten deeg. Voor deze quiche gebruik ik kant- en klaar vers (hartig) taartdeeg. Haal bijvoorbeeld koelvers deeg van Tante Fanny of een ander kwalitatief merk. Je kunt ook roomboterdeeg uit de diepvries halen, maar vers is toch echt wel het lekkerste!

Quiche met geroosterde spruiten en blauwe kaas
Ingrediënten
- 450 g kleine spruiten schoongemaakt, grote gehalveerd
- 1 el olijfolie
- 150 ml slagroom
- 4 eieren
- zout en zwarte peper
- 1 rol vers taartdeeg ca. 300 g
- 75 g blauwe kaas verkruimeld
- ½ bosje bosui in ringetjes
- 3 takjes tijm blad gerist
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de spruitjes in een mengkom, giet de olijfolie erbij en hussel. Spreid de spruitjes uit op een bakplaat. Doe er wat peper en zout overheen en rooster ze 15 minuten in de oven.
- Maak intussen de mengkom schoon. Doe de slagroom en eieren met een flinke snuf zout en peper in de kom en klop tot een glad mengsel.
- Rol het taartdeeg uit en bekleed hiermee een quichevorm (ca. 24 cm). Zet zolang in de koelkast.
- Haal de spruitjes uit de oven, laat ze iets afkoelen.
- Verdeel de spruitjes met de blauwe kaas, bosui en tijm over de taartbodem. Giet het eiermengsel erover en bak de quiche in 40-45 minuten gaar en lichtbruin in de oven.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Diner
- Kaas recepten
- Lunch recepten
- Ovenschotel recepten
- Quiche recepten
- Vegetarische recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.