Gamba’s of garnalen?
Er zijn nogal wat verwarringen over het verschil tussen scampi’s, gamba’s en garnalen. Veel mensen noemen gamba’s ook wel scampi’s of andersom, dat is echter niet correct. Oké, is het dan een scampi? Nee. Een Langoustine? Ook niet. Lekker duidelijke Mil, maar hoe zit het dan wel?
In Nederland zijn we gewend om de kleinere soorten (zoals de Hollandse) garnalen te noemen en de grotere soort gamba’s, of reuzengarnalen. Die komen allemaal uit warmere wateren zoals voor de kust van Spanje en Portugal maar gamba’s zijn dus wél garnalen.
Het woord scampi komt uit het Italiaans, waarbij het woord het meervoud is van het woord scampo. Een scampo staat in Nederland bekend als een langoustine. De langoustine (scampi) is een kleine kreeftachtige. Deze wordt hier geregeld verward met een langoest, maar dat is weer een andere soort. Daar zal ik je nu verder niet mee lastig vallen.
Portugese gamba’s met knoflookbrood uit de Airfryer
Garnalen, gamba’s, whatever you wan’t to call them: ik kan er geen genoeg van krijgen. Ze zijn ideaal om te bereiden als je geen zin hebt om heel lang in de keuken te staan, want ze zijn supersnel gaar. Daarnaast kun je ze met bijna alles combineren. Aardappelen, pasta, groenten of gewoon uit het vuistje. Met dit recept voor Portugese gamba’s met knoflookbrood uit de Airfryer tover je in no-time een fantastische snack tevoorschijn en dat zonder gedoe. Move over BBQ en grillpan, de Airfryer is je nieuwe beste huisvriend.
Ondertussen hoef ik je vast niet meer vertellen hoe dol ik ben op de Airfryer: zo’n toestel kan echt zoveel meer dan je zou denken. Want behalve deze gamba’s maakte ik eerder deze Brabantse worstenbroodjes, Duitse vega-hamburgers maar ook deze brownies met witte chocolade in deze heteluchtfriteuse. Just saying.

Portugese gamba’s uit de Airfryer
Ingrediënten
- 600 g gamba’s rauw en ongepeld
- 150 ml olijfolie
- 8 teentjes knoflook grofgehakt
- 1 kleine rode peper zaadlijsten verwijderd en grofgehakt
- ¼ tl cayennepeper
- 1 tl gerookte-paprikapoeder
- ½ citroen alleen het sap
- grof zeezout
- klein bosje peterselie fijngehakt (om te garneren)
- voor het knoflookbrood:
- 75 g zachte roomboter
- 4 teentjes knoflook fijngehakt
- 2 el peterselie fijngehakt
- 1 wit afgebakken stokbrood, in dunne sneetjes
Bereidingswijze:
- Maak eerst de gamba’s schoon door de schaal te verwijderen en vervolgens het darmkanaaltje (het zwarte streepje aan de rugzijde) weg te snijden met een klein mesje. De kop en staart kun je gewoon laten zitten en pas aan tafel pellen.
- Giet de olijfolie in het hittebestendig schaaltje en verdeel er de knoflook, rode peper, cayennepeper en het gerookte-paprikapoeder over. Voeg ook een kneep citroensap en grof zeezout naar smaak toe. Schep er dan de gamba’s door en zorg dat elke gamba met een laagje knoflookolie bedekt is.
- Prak voor het knoflookbrood in een kommetje de roomboter, knoflook en peterselie fijn. Smeer deze boter over de sneetjes stokbrood. Leg ze met de besmeerde kant boven naast elkaar in de Airfryer en bak in 3 minuten op 200 graden goudbruin en krokant. Zet even weg.
- Zet daarna de schaal gamba’s in de Airfryer en bak nog ca. 8 minuten op 200 graden, tot de gamba’s rood van kleur zijn en de knoflookolie bubbelt. Bestrooi de gamba’s met peterselie en serveer ze met het knoflookbrood.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.