Wat is het?
Poké (spreekt uit: pokay) is een traditioneel gerecht uit Hawaii. De basis van het gerecht bestaat uit rauwe vis en verse groenten die in kleine stukjes zijn gesneden. Poké betekent namelijk ‘in plakken snijden’. Een standaard bowl bestaat meestal uit de volgende ingrediënten: sushirijst, rauwe vis een dressing en toppings.
Waarom iedereen zo dol is op poké bowl
Wat de poke bowl zo geweldig maakt? Je kunt er alles mee. Het is snel, gezond, kleurrijk én waanzinnig lekker. Het vult goed zonder dat je je zwaar voelt, en je kunt er eindeloos mee variëren. Ideaal als je een drukke dag hebt, maar toch iets voedzaams en lekkers wilt eten.
Oh en bonus: het ziet eruit als een kunstwerkje. Dus ja, ook Insta is fan.

Poké bowl met spicy tuna
Bij een traditionele bowl vormt sushirijst de basis. Ik wilde deze poké bowl iets voedzamer maken en koos daarom voor zilvervliesrijst. Hier bovenop gaat kneiterverse tonijn die ik even kort marineer in sriracha mayonaise en een beetje limoensap. Tot slot top ik deze bowl af met sojabonen, radijsjes, komkommer, avocado en flinterdunne reepjes biet. Voedzaam, makkelijk en superlekker!
Alvast inspiratie opdoen voor je volgende poké bowl? Bekijk dan eens dit recept voor een poké bowl met haring en bloemkoolrijst.

Poké bowl met spicy tuna
Ingrediënten
Voor de rijst
- 200 g zilvervliesrijst
- 1 el rijstazijn
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus minder zout
Voor de pokébowl
- 200 g tonijnsteak vers, in blokjes
- 2 el sriracha mayo
- sap van 1/2 limoen
- 200 g sojabonen
- 6 radijsjes in dunne plakken gesneden
- 4 snackkomkommers in de lengte gesneden
- 1 avocado geschild, pit verwijderd en in vieren
- 150 g biet julienne
- 1 el zwarte sesamzaadjes
Bereidingswijze:
- Snijd de tonijnsteak in blokjes. Snijd de radijzen in dunne plakken. Halveer de snack-komkommers in de lengte. Schil de avocado, verwijder de pit en snijd in vieren.
- Meng de tonijn met de sriracha mayonaise en limoensap. Zet even opzij.
- Verdeel de rijst over kommen. Verdeel dan de sojabonen, plakjes radijs, gehalveerde snack-komkommer, avocado, biet julienne en pittige tonijn. Bestrooi met het zwarte sesamzaad.
- Recepten
- Dieetsoorten
- Gezonde recepten
- Groente recepten
- Hoofdgerechten
- Poké bowl recepten
- Rijst recepten
- Salade recepten
- Snelle recepten
- Vis recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
