Plantaardige bastilla

Wat is bastilla?

Bastilla, ook wel bekend als pastilla of b’stilla, is een traditioneel Marokkaans gerecht dat al eeuwenlang een plekje heeft in de Marokkaanse keuken. Oorspronkelijk komt het gerecht uit de Andalusische keuken in Spanje en werd het rond de 15e eeuw door Moorse immigranten naar Marokko gebracht. Sindsdien is het uitgegroeid tot een iconisch gerecht dat vaak op tafel komt tijdens speciale gelegenheden, bruiloften en feesten. De klassieke bastilla combineert knapperig, dun filodeeg met een unieke vulling van duif (of kip), amandelen, kaneel en kruiden – een rijke, bijna koninklijke combinatie die vroeger werd beschouwd als luxe. Het zoet-hartige karakter van het gerecht, waarbij poedersuiker vaak over het filodeeg wordt gestrooid, creĆ«ert een bijzondere smaakervaring die je niet snel vergeet. 

Hoewel bastilla van oudsher dus bereid wordt met vlees, leent het gerecht zich uitstekend voor een plantaardige interpretatie. Door het vlees te vervangen door groenten en peulvruchten creƫer je een even smakelijke en voedzame maaltijd, zonder dat je iets hoeft in te leveren op smaak of textuur. Bovendien is een vegetarische bastilla een stuk gezonder en duurzamer.

Restje filodeeg over? Filodeegtaartjes met cranberries of maak deze Bougatsa met blauwe bessensaus.

Hartstikke gezond!

Een vegetarische bastilla is niet alleen lekker, maar ook een voedzame en verantwoorde keuze. De groenten en peulvruchten zorgen voor vezels, vitamines en mineralen. Kikkererwten en linzen zijn bovendien rijk aan plantaardige eiwitten. Door te kiezen voor volkoren filodeeg voeg je extra vezels toe.

In vergelijking met de traditionele vleesvariant is een plantaardige bastilla een stuk minder vet en calorierijk. Bovendien bevat het geen cholesterol en verzadigd vet uit dierlijke producten. Zo kun je met een gerust hart genieten van dit heerlijke gerecht.

Een plantaardige bastilla is een verrassend lekkere en gezonde variant op de traditionele Marokkaanse specialiteit. Door vlees te vervangen door groenten en peulvruchten creƫer je een smaakvolle en voedzame maaltijd die past in een bewuste levensstijl. De combinatie van knapperig filodeeg, zoete en kruidige vulling en frisse garnering maken het een feest om van te eten. Probeer het eens uit en laat je verrassen door deze heerlijke smaaksensatie!

Variƫren met de vulling

Traditionele bastilla’s zijn al heerlijk met hun vulling van kip, duif en kruidige specerijen, maar de mogelijkheden om te variĆ«ren zijn eindeloos – en ook zonder vlees maak je een waanzinnig lekkere versie. In een vegetarische bastilla kun je bijvoorbeeld denken aan een mix van geroosterde groenten zoals aubergine, courgette en zoete aardappel voor een diepe, hartige smaak. Kikkererwten en linzen zorgen niet alleen voor eiwitten, maar geven ook die stevige bite die je normaal van vlees krijgt. Houd je van wat extra romigheid? Voeg dan blokjes feta of geitenkaas toe voor een Midden-Oosterse twist. En voor wie graag experimenteert: gedroogde abrikozen, rozijnen of zelfs wat gekarameliseerde ui kunnen zorgen voor die kenmerkende zoet-hartige smaakexplosie waar bastilla bekend om staat. 

Nog meer Marokkaanse recepten? Probeer mijn Marokkaanse lamstajine met couscous

bastilla
Totale tijd55 minuten

Plantaardige bastilla

4.18 van 17 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediƫnten

6 portie(s)
  • 12 vellen filodeeg
  • 2 kleine uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 200 gr gare linzen
  • 400 gr wortel
  • 4 el ras el hanout
  • 1 citroen
  • 50 gr verse koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 30 gr pijnboompitten
  • 1 tl granaatappelmelasse
  • 50 gr gesmolten boter
  • 1 el maanzaad
  • 2 el amandelschaafsel
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el poedersuiker
  • zout
  • peper

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de wortel in kleine blokjes van 0,5 cm.
  • Fruit de ui aan op laag vuur met de ras el hanout en kurkuma, laat zacht worden.
  • Voeg de wortel en knoflook toe en bak rustig aan. Voeg na 3 minuten de uitgelekte linzen toe.
  • Voeg de fijngesneden koriander, granaatappelmelasse en sap en zest van de citroen toe.
  • Bak de pijnboompitjes in een droge koekenpan lichtbruin. Meng de helft door de linzen.
  • Breng het geheel op smaak met peper en zout.
  • Leg een vel filodeeg met de korte kant naar je toe en bestrijk met gesmolten boter. Leg een tweede vel filo er bovenop en bestrijk deze ook.
  • Leg een zesde deel van het linzenmengsel langs de korte kant van het filodeeg en rol op. Zorg dat het niet te straks is, zodat de rol gebogen kan worden.
  • Maak op deze manier in totaal 6 rollen en leg deze in de vorm van een slakkenhuis op een ingevette bakplaat of ovenschaal.
  • Bestrijk weer met gesmolten boter en strooi maanzaad en amandelschaafsel er overheen.
  • Dek af met aluminiumfolie en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. De laatste 5 minuten kan het aluminiumfolie eraf.
  • Garneer de bastilla met de overige pijnboompitjes, poedersuiker en kaneelpoeder.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en in een culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.