Pittig West-Afrikaans vegan stoofpotje met bakbanaan

West-Afrikaanse vegan stoofpotje

Deze klassieke pittige stoofpot wordt doorgaans met kip en zoete aardappel gemaakt. Het is een malse en zachte maaltijd met lekker veel smaak. Vandaag maak ik een vegan variant met zwarte bonen, pinda’s en bakbanaan. De pittige smaak komt van de cayennepeper en de madame-jeanettepeper. Ondanks dat je chilipepers snel linkt aan pittigheid, heeft de madame-jeanettepeper naast véél spice, ook een fruitige smaak die sommigen doet denken aan mango en ananas. Dit samen met de bakbaan zorgt voor een frisse, warme maar zeker ook pikante stoofpot.

Pittig West-Afrikaans vegan stoofpotje met bakbanaan

Bakbanaan 

De bakbanaan is in sommige landen net zo belangrijk als onze aardappel. Het is een banaan die alleen gebakken of gekookt gegeten wordt. De schil van de bakbanaan is dik en is lastig te pellen. Ook zit er een hoog zetmeelgehalte in, waardoor het niet als een normale banaan rauw te eten is. Na de bereiding heeft de banaan een heerlijk zoete smaak, die perfect past in dit heerlijke vegan stoofpotje. 

Je maakt gerecht in een stoofpan zoals deze Tefal Trattoria Braadpan

Vegan, voedzaam en verrassend

Dit stoofpotje bewijst dat vegan eten allesbehalve saai hoeft te zijn. Bonen, linzen en groenten zorgen voor een bom aan eiwitten en vezels, terwijl de bakbanaan en specerijen het gerecht verrassend vullend en smaakvol maken. Het is voedzaam, kleurrijk en laat je zien dat plantaardig koken alles kan zijn behalve voorspelbaar.

Pittig West-Afrikaans vegan stoofpotje met bakbanaan
Totale tijd50 minuten

Pittig West-Afrikaans vegan stoofpotje met bakbanaan

4 van 22 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 3 el plantaardige olie
  • 1 ui gesnipperd
  • 1/4 madame-jeanettepeper zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
  • 6 cm gemberwortel geraspt
  • ½ el kerriepoeder
  • ½ el chilipoeder
  • 1 blik tomatenstukjes van 400 g
  • 4 tomaten in stukjes
  • 1 blikje tomatenpuree van 70 g
  • 1 tl uienpoeder
  • ½ tl gemberpoeder
  • ¼ tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • ¼ tl cayennepeper
  • 4 bakbananen in schuine plakjes
  • zout en zwarte peper
  • 1 blik black eyed bonen van ca. 400 g afgespoeld, uitgelekt
  • 4 el dry roasted peanuts gehakt

Bereidingswijze: 

  • Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een stoofpan op laag vuur. Fruit hierin de gesnipperde ui, madame-jeanettepeper en de helft van de geraspte gember 5 minuten. Voeg het kerrie- en chilipoeder toe en bak 1 minuut mee. Voeg alle tomatenstukjes en de tomatenpuree toe en laat 15 minuten stoven.
  • Doe intussen 2 eetlepels plantaardige olie in een mengkom. Voeg de rest van de geraspte gember, uienpoeder, het gemberpoeder, de kaneel, de nootmuskaat en de cayennepeper toe. Roer door elkaar en schep de plakjes bakbanaan erdoor. Laat 20 minuten trekken.
  • Proef de tomatensaus en breng op smaak met zout en peper. Voeg de black eyed bonen toe en laat nogmaals 30 minuten met deksel stoven. Wordt de saus te dik, voeg dan een scheut water toe.
  • Verhit intussen een frituurpan tot 180 °C. Frituur de plakjes bakbanaan in 5 minuten goudbruin en gaar – draai ze halverwege om. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Serveer het vegan stoofpotje in kommen met de bakbanaan erbij en bestrooid met de dry roasted peanuts.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

  • Website shop the tools (7)

    Diep bord

    Serveer je favoriete soepen, pasta’s of stoofschotels in dit diepe bord en geniet van comfort in elke hap.

    17,95
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (8)

    Slowcooker

    Laat je favoriete gerechten langzaam garen in deze slowcooker en geniet van intense smaken zonder zelf de hele dag in de keuken te staan.

    309,-
    Koop via Bol.com
  • Website shop the tools (6)

    Pannen onderzetter

    Bescherm je tafel stijlvol tegen hitte met deze mooie pannenonderzetter.

    19,90
    Koop via Bijenkorf
  • Website shop the tools (5)

    Aardappelstamper

    Stamp je aardappels moeiteloos tot een smeuïge puree met deze stevige en handige aardappelstamper.

    6,59
    Koop via Hema
Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.