Een pittig West-Afrikaans vegan stoofpotje met bakbanaan: origineel en vurig van smaak. En…. helemaal plantaardig! Weer eens wat anders dan de stoofpotjes die je wellicht al vaker op tafel zet.
West-Afrikaanse vegan stoofpotje
Deze klassieke pittige stoofpot wordt doorgaans met kip en zoete aardappel gemaakt. Het is een malse en zachte maaltijd met lekker veel smaak. Vandaag maak ik een vegan variant met zwarte bonen, pinda’s en bakbanaan. De pittige smaak komt van de cayennepeper en de madame-jeanettepeper. Ondanks dat je chilipepers snel linkt aan pittigheid, heeft de madame-jeanettepeper naast véél spice, ook een fruitige smaak die sommigen doet denken aan mango en ananas. Dit samen met de bakbaan zorgt voor een frisse, warme maar zeker ook pikante stoofpot.
Bakbanaan
De bakbanaan is in sommige landen net zo belangrijk als onze aardappel. Het is een banaan die alleen gebakken of gekookt gegeten wordt. De schil van de bakbanaan is dik en is lastig te pellen. Ook zit er een hoog zetmeelgehalte in, waardoor het niet als een normale banaan rauw te eten is. Na de bereiding heeft de banaan een heerlijk zoete smaak, die perfect past in dit heerlijke vegan stoofpotje.
Je maakt gerecht in een stoofpan zoals deze Tefal Trattoria Braadpan.

Pittig West-Afrikaans vegan stoofpotje met bakbanaan
Ingrediënten
- 3 el plantaardige olie
- 1 ui gesnipperd
- 1/4 madame-jeanettepeper zaadlijsten verwijderd, fijngesneden
- 6 cm gemberwortel geraspt
- ½ el kerriepoeder
- ½ el chilipoeder
- 1 blik tomatenstukjes van 400 g
- 4 tomaten in stukjes
- 1 blikje tomatenpuree van 70 g
- 1 tl uienpoeder
- ½ tl gemberpoeder
- ¼ tl kaneel
- ¼ tl nootmuskaat
- ¼ tl cayennepeper
- 4 bakbananen in schuine plakjes
- zout en zwarte peper
- 1 blik black eyed bonen van ca. 400 g afgespoeld, uitgelekt
- 4 el dry roasted peanuts gehakt
Bereidingswijze:
- Verhit 1 eetlepel plantaardige olie in een stoofpan op laag vuur. Fruit hierin de gesnipperde ui, madame-jeanettepeper en de helft van de geraspte gember 5 minuten. Voeg het kerrie- en chilipoeder toe en bak 1 minuut mee. Voeg alle tomatenstukjes en de tomatenpuree toe en laat 15 minuten stoven.
- Doe intussen 2 eetlepels plantaardige olie in een mengkom. Voeg de rest van de geraspte gember, uienpoeder, het gemberpoeder, de kaneel, de nootmuskaat en de cayennepeper toe. Roer door elkaar en schep de plakjes bakbanaan erdoor. Laat 20 minuten trekken.
- Proef de tomatensaus en breng op smaak met zout en peper. Voeg de black eyed bonen toe en laat nogmaals 30 minuten met deksel stoven. Wordt de saus te dik, voeg dan een scheut water toe.
- Verhit intussen een frituurpan tot 180 °C. Frituur de plakjes bakbanaan in 5 minuten goudbruin en gaar – draai ze halverwege om. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer het vegan stoofpotje in kommen met de bakbanaan erbij en bestrooid met de dry roasted peanuts.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.