Pastarecepten heb je nooit genoeg. Deze supersnelle penne met snijbonen, courgette, een freestyle pesto en romige ricotta is een perfecte maaltijd voor drukke dagen. Mangiare!
Snijboon 2.0
Denk jij bij snijbonen vooral aan de nogal lang doorgekookte groente bij een agv’tje? Think again! De snijboon is terug van nooit weggeweest. Kort gegaard komen de smaken van deze groene boon het beste tot zijn recht. Dat maakt ‘m heel geschikt voor snelle maaltijden, zoals deze penne met snijbonen of andere noedel- en pastagerechten. Ook lekker: een salade met snijbonen. Je kunt deze sierlijke groene boon zelfs in z’n geheel bereiden. Geblakerd in een grillpan of op de barbecue krijgt ‘ie een licht rokerige, zoete, onweerstaanbare smaak.
Penne met snijbonen: een superduo
In deze penne met snijbonen snijd je de snijbonen en courgette eerst in stukjes en bak je ze kort, zodat ze al hun kleur, smaak en crunch behouden. Van basilicum en olijfolie maak je een snelle basilicumolie (die trouwens ook heerlijk is in plaats van pesto op een broodje caprese, just sayin’). Ricotta en pijnboompitten geven deze pasta romigheid, parmezaan zorgt voor pit. Oh, en het staat ook nog eens binnen een half uurtje op tafel. Beter wordt het niet hoor!

Penne met snijbonen, courgette, ricotta en deconstructed pesto
Ingrediënten
- 300 g penne
- 3 el pijnboompitten
- 200 g snijbonen afgehaald, in stukjes van 2 cm
- 4 el extra vergine olijfolie
- 1 courgette in 4 stukken, elk stuk in dunne partjes
- 1 bosje basilicum blad geplukt
- 75 g ricotta
- sap en rasp van 1 citroen
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 4 el geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Kook de penne (volgens de aanwijzingen op de verpakking) beetgaar.
- Verhit een droge wok op hoog vuur. Rooster de pijnboompitten in enkele minuten goudbruin. Schud ze op een bord en zet de wok terug op het vuur.
- Wok de snijbonen in 1 eetlepel olijfolie voor ongeveer 5 minuten. Voeg de courgette toe en wok nog eens 5 minuten, tot de groenten beetgaar zijn.
- Hak de basilicum met de rest van de extra vergine olijfolie glad in een hakmolentje of keukenmachine.
- Giet de pasta af maar bewaar een beetje van het kookvocht.
- Doe de pasta met het kookvocht in de wok bij de groenten.
- Voeg de ricotta, het citroensap, de citroenrasp en 2 eetlepels basilicumolie toe. Schep om en verdeel over 4 kommen
- Bestrooi met zeezoutvlokken, peper, de pijnboompitten en de Parmezaanse kaas. Druppel desgewenst nog een beetje meer basilicumolie overheen en serveer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.