Pasta primavera: een perfect gerecht voor doordeweeks
Deze pasta primavera (een echte lente-pasta, vol groenten!) staat in ongeveer een kwartiertje op tafel, en dat maakt het een perfect gerecht voor doordeweeks. En stiekem krijg jij – en je eventuele tafelgenoten – een heleboel groenten binnen, want deze pasta zit bomvol doperwten, broccoli, haricots verts en kerstomaatjes.
Je maakt deze pasta primavera extra vullend (en vooral smakelijk) door gebakken blokjes kipfilet. Eet je liever vega? Vervang deze dan door een plantaardige variant, zoals vegetarische kipstuckjes of vega roerbakreepjes.
Wat betreft de extra smaakmakers van dit Italiaanse maaltje kun je het basic houden of juist helemaal lekker losgaan: ik koos voor Parmezaanse kaas, basilicum, knoflook en peper en zout. Maar voeg gerust eens andere kruiden, kaas of misschien wel geroosterde pijnboompitten toe.
En tot slot: de basis voor deze pasta primavera is natuurlijk… de pasta! Mijn keus viel op penne; die zijn lekker robuust en zuigen veel van de saus op. Maar wissel gerust eens af met spaghetti, tagliatelle of farfalle.

Pasta primavera met groenten en kip
Ingrediënten
- 125 g penne pasta
- 130 gram doperwten uit pot, of uit diepvries en kort geblancheerd
- 20 g Parmezaanse kaas geraspt + extra om te bestrooien
- 1 bosje basilicum blaadjes geplukt
- 3 el olijfolie
- 150 g broccoli in heel kleine roosjes
- 300 g kipfiletblokjes
- 150 g haricots verts
- 20 kerstomaatjes gehalveerd
- 1 teen knoflook geperst
- extra nodig: zout en peper
Bereidingswijze:
- Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Pureer de helft van de doperwten met 20 gram geraspte Parmezaanse kaas, de helft van de blaadjes basilicum en 1 eetlepel olijfolie. Breng op smaak met zout en peper.
- Snijd de broccoli in kleine roosjes. Verhit intussen wat olijfolie in een koekenpan en bak de broccoli 2-3 minuten omscheppend. Voeg de kip en de haricots verts toe en bak 2 minuten mee. Snijd de tomaatjes doormidden en pers de knoflook fijn, voeg deze toe en bak nog 2 minuten mee.
- Houd ongeveer 60 ml pastawater achter en giet de rest af. Schep de pasta om met het kip-groentemengsel, de gepureerde doperwten en de rest van de doperwten. Voeg eventueel wat van het pastawater toe voor een lossere saus en breng op smaak met zout en peper.
- Verdeel over 2 borden en bestrooi met wat extra Parmezaanse kaas en de rest van de basilicum.
Voedingswaarde per portie

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
