Wist je dat Pasen in andere landen echt next level is qua eten? Terwijl wij nog zitten te klungelen met een brunchbuffet, rollen ze in andere landen het paaslam op tafel, bakken ze broden met geheime kruidenmixen en eten ze toetjes waar je spontaan religieus van wordt.
Italië – Pane di Pasqua, lamsbout en een duif van deeg
Italianen zijn geen mensen van een beetje aanklungelen. Met Pasen gaan alle registers open: verse pasta, gebraden lamsbout, en voor de zoetekauw: Colomba di Pasqua. Dat is een soort luchtige panettone in de vorm van een duif. Daarnaast maken veel nonna’s een torta pasqualina: een hartige taart met spinazie, ricotta en hele eieren die in de taart worden meegebakken. Elk plakje een verrassing. En ja, dat smaakt net zo goed als het klinkt.
Mijn recept voor Italiaans paasbrood vind je hier.

Griekenland – Roze eieren en lamsvlees tot je erbij neervalt
In Griekenland vieren ze Pasen meestal een week later dan wij (de orthodoxe kalender doet z’n eigen ding), maar dat geeft ze blijkbaar meer tijd om er een culinair feest van te maken.
De eieren zijn hier niet vrolijk pastel, maar felrood, symbool voor het bloed van Christus. Die eieren worden vervolgens gebruikt in een soort battle-royale-spelletje aan tafel: tikken maar tot er één ei overblijft. Winnaar krijgt eeuwige roem (en nog een bord vol eten).
Verder op het menu: magiritsa, een paassoep met lammeren-orgaanvlees (ja, echt), en natuurlijk arnaki — langzaam geroosterd lam met veel citroen en knoflook. Geen ruimte meer? Geen probleem. De Griekse paasdagen duren gewoon drie dagen.
Mexico – Zoet, zouter, zoetst
In Mexico is Semana Santa, de Heilige Week, een big deal. En het eten? Variërend van streng vasten tot uitbundige maaltijden. Op Goede Vrijdag eten veel mensen vis, zoals pescado a la veracruzana, een gerecht met tomaat, olijven en chili.
Maar daarna… Daarna komen de paastoetjes. Denk: capirotada, een soort Mexicaanse broodpudding met kaas, rozijnen, kaneel en siroop. Klinkt als een culinaire identity crisis, smaakt als hemel. Echt: als een toetje en een hoofdgerecht samen een feestje geven.
Frankrijk – Chocolade, maar dan next level
In Frankrijk nemen ze hun chocolade serieus. Niet van die matige holle supermarkteieren, maar ambachtelijke kunstwerkjes van pure chocola. En de vorm? Niet alleen eieren of paashazen, maar ook klokken (cloches de Pâques) en vissen (fritures de Pâques).
Verder op tafel: gigot d’agneau — gebraden lamsbout met knoflook en rozemarijn. Simpel, sappig, klassiek. Geserveerd met haricot verts, gratin dauphinois en minstens één tante die al vanaf 11 uur champagne drinkt.

Polen – Alles in één mandje
In Polen is het paasontbijt heilig. Letterlijk: ze vullen een mandje met eten (brood, worst, eieren, zout, mierikswortel, en iets zoets) en laten dat op zaterdag zegenen door de pastoor. Daarna mag het op zondag eindelijk opgegeten worden. Denk: dikke sneden huisgemaakte worst, gekookte eieren met mayo en bietensalade, en babka — een luchtige cake met rozijnen en glazuur.
Spanje – Paasbrood op z’n best
Spanjaarden pakken het iets anders aan: daar vieren ze Pasen vooral op straat, met indrukwekkende processies en veel trommels. Maar het eten? Ook top. In Valencia eten ze bijvoorbeeld mona de Pascua, een zoet brood met een gekookt ei erin. Soms zit dat ei verstopt, soms is het gewoon: plop, bovenop.
Daarnaast veel stoofpotten, kabeljauwgerechten en natuurlijk liters torrijas — de Spaanse versie van wentelteefjes, doordrenkt met melk, kaneel, suiker en soms zelfs wijn. Want waarom niet.
Finland – Zwarte pudding en room
En dan even iets compleet anders: in Finland eten ze mämmi met Pasen. Het ziet eruit als… nou ja, laten we zeggen dat het beter smaakt dan het eruitziet. Het is een zwart, papperig toetje van roggemeel en mout, traditioneel geserveerd met room en suiker. Niet meteen sexy, wel verrassend lekker.