Parmezaanfarinata met paddenstoelen

YouTube video
Parmezaanfarinata
Totale tijd2 uur 50 minuten

Parmezaanfarinata met paddenstoelen

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 3 el olijfolie plus extra(optioneel)
  • 50 g boter
  • 5 takjes tijm
  • 400 g paddenstoelenmix kastanjechampignons, portobello’s, cantharellen, gescheurd
  • 1 teen knoflook fijn geraspt
  • 125 g crème fraîche voor erbij
  • 1 citroen in partjes, voor erbij

Voor de farinata

  • 140 g kikkererwtenmeel
  • 400 ml water
  • 50 ml olijfolie
  • 50 g Parmezaanse kaas fijn geraspt, plus extra om te garneren

Bereidingswijze: 

  • Begin het liefst de avond van tevoren. Doe alle ingrediënten voor de farinata, behalve de Parmezaanse kaas, in de blender en maal 30 seconden op volvermogen tot een glad beslag. Giet het beslag in een kom, dek af met een schone theedoek en laat minimaal 2 uur maar het liefst een nacht staan. Schep de volgende dag het schuim van het beslag en roer het door. Deze stap is belangrijk; zo krijg je mooi knapperige farinata. Roer de geraspte Parmezaanse kaas door het beslag.
  • Verwarm de oven voor tot 220 ºC (hetelucht 200 ºC), bekleed een bakplaat met bakpapier en vet dat in met de olie.
  • Zet de bakplaat in het midden van de oven zodat de olie heet kan worden. Giet zodra de olie heet is het farinatabeslag in de met bakpapier beklede bakplaat en bak het 20-25 minuten in het midden van de oven.
  • Smelt intussen de boter in een grote koekenpan op middelhoog vuur met de tijm. Voeg zodra de boter begint te schuimen de paddenstoelen toe, zet het vuur hoog en bak ze al omscheppend in circa 5 minuten goudbruin en knapperig. Voeg een scheutje olijfolie toe als de boel te droog wordt. Doe de knoflook erbij en bak nog 2 minuten verder. Zet het vuur uit en breng op smaak met zout en peper.
  • Controleer of de farinata gaar is. Hij moet knapperig en goudbruin zijn aan de randjes, maar nog een beetje zacht in het midden. Serveer de farinata op een plank of bord met de knapperige paddenstoelen erop. Maak af meteen royale berg Parmezaanse kaas en een dot crème fraîche, en geef de partjes citroen erbij om erover uit te knijpen
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.