Aziatische recepten

Papaja-mangosalade met geroosterde zalm

Samenvatting

  • Voorbereiden 10 minuten
  • Bereiden 20 minuten
  • Extra tijd 30 minuten
  • Aantal personen 4

Ingredienten

300 g verse zalmfilet

8 el Nước mắm chấm

1 groene papaja

1 mango

1/2 komkommer

2 lente-uien

4 shisoblaadjes of takjes Thaise basilicum

Handje munt

Handje koriander

Olie om in te bakken

4 kleine rijstvellen, evt. met sesamzaad

Zout

50 g geroosterde cashewnoten

Sharing is caring!

Papaja-mangosalade met geroosterde zalm

Papaja-mangosalade met geroosterde zalm

Dit is zonder meer een van mijn favoriete salades uit Vietnam. De smaken zijn fantastisch. Voor het maken van de papaja-mangosalade heb je officieel een groene papaja nodig. In de supermarkt zijn die moeilijk te vinden maar in de toko wil dat nog wel eens lukken.

Lukt dat nou niet zoek dan de minst rijpe papaja uit die je kunt vinden en gebruik die. De smaak zal niet helemaal hetzelfde zijn maar zeker niet minder lekker. Het recept voor nước mắm chấm vind je terug bij de citroengrasspiesjes.

Je begint met het roosteren van de zalm. Deze marineer je eerst in de nước mắm chấm voor 30 minuten zodat de smaken goed kunnen intrekken. Vervolgens bak je die op redelijk hoog vuur, zodat de buitenkant lekker krokant wordt en de binnenkant nog mooi roze.

De papaja-mangosalade zelf maak je door de papaja en de mango te snijden. Ik doe dit meestal julienne maar als je kleine blokjes makkelijker vindt om te snijden dan kan dat ook prima. Ik heb wel het idee dat met julienne (in kleine reepjes) de smaken nog beter intrekken.

Het is altijd fijn als je de smaken van de papaja-mangosalade even goed in laat trekken voor je het gaat serveren. Je kunt in de tussentijd de rijstvellen poffen.

Die knapperige toevoeging aan de salade is echt een plus. Proberen dus!

Papaja mangosalade met geroosterde zalm

papaja-mangosalade met geroosterde zalm

Aantal personen: 4
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Bereidingstijd: 20 minuten
Wachttijd: 30 minuten
Totale tijd: 1 uur

Ingrediënten

  • 300 g verse zalmfilet
  • 8 el Nước mắm chấm
  • 1 groene papaja
  • 1 mango
  • 1/2 komkommer
  • 2 lente-uien
  • 4 shisoblaadjes of takjes Thaise basilicum
  • Handje munt
  • Handje koriander
  • Olie om in te bakken
  • 4 kleine rijstvellen, evt. met sesamzaad
  • Zout
  • 50 g geroosterde cashewnoten

Instructies

  1. Meng de zalm met 4 eetlepels nước mắm chấm en marineer minimaal 30 minuten. Gril de zalm circa 3-4 minuten per kant, tot hij nog glazig is aan de binnenkant en donker geroosterd aan de buitenkant.
  2. Schil en rasp de papaja. Schil de mango en snijd het vruchtvlees in plakken. Halveer de halve komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer in halve maantjes. Snijd de lente-uien en kruiden fijn. Meng deze ingrediënten in een schaal en maak aan met 4 eetlepels nước mắm chấm.
  3. Verhit een centimeter olie in een ruime pan en laat hem heet worden. Leg een rijstvel plat in de pan en duw hem aan met behulp van een spatel. Wacht tot het rijstvel volledig is gepoft en haal het uit de pan. Herhaal dit met alle rijstvellen. Bestrooi de rijstvellen met zout.
  4. Verdeel de salade over de borden, pluk de zalm in stukjes en verdeel ze over de salade. Garneer met cashewnoten en serveer met een gepoft rijstvel.

Nog meer lekkers