Pannenkoekjes met pekingeend

Pekingeend pannenkoekjes

Pannenkoekjes met Pekingeend blijven mijn absolute favoriet bij de Chinees. In goede restaurants krijg je vooral het vel geserveerd met maar een heel klein beetje vlees erbij. Dat knapperige vel is namelijk het állerlekkerst. Om het vel super knapperig te krijgen, bak je het apart en strooi je het later over je pannenkoeken. Waanzinnig lekker.

Oorsprong van pekingeend

Maar eerst even een stukje geschiedenis. Pekingeend is een iconisch gerecht uit de Chinese hoofdstad Beijing, waar het al sinds de Ming-dynastie (1368-1644) wordt bereid. Traditioneel wordt een speciale eendensoort gebruikt die in de regio rond Beijing wordt gekweekt. De eend wordt eerst gemarineerd, dan gedroogd en vervolgens langzaam geroosterd in een speciale oven tot het vel knapperig is en het vlees mals.

Pekingeend wordt meestal geserveerd met flensjes, komkommer, lente-ui en een zoete sojasaus. Het vlees en de krokante huid worden in dunne plakjes gesneden en samen met de andere ingrediënten in de flensjes gerold. Een ware smaaksensatie!

Pannenkoekjes als variant

Pannenkoekjes met pekingeend zijn een leuke variant op de traditionele flensjes. In plaats van de dunne flensjes worden kleine, dikkere pannenkoekjes gebruikt. Deze worden gemaakt van bloem, water en een snufje zout, en gebakken in een hete pan tot ze goudbruin en licht knapperig zijn.

De pannenkoekjes voegen een extra textuur en smaak toe aan de pekingeend. Het deeg is wat steviger dan de zachte flensjes, waardoor je een mooie bite hebt. En door het bakken krijgen de pannenkoekjes ook nog eens een licht geroosterd aroma dat goed past bij de eend.

Andere ingrediënten en smaakcombinaties

Natuurlijk kun je naar hartenlust variëren met de vulling van je pannenkoekjes. Klassiekers als komkommer en lente-ui passen er perfect bij, net als de zoete sojasaus. Maar je kunt ook experimenteren met andere groenten zoals wortel, paprika of taugé voor een frisse crunch.

En waarom zou je het alleen bij pekingeend houden? Ook ander vlees of zelfs vegetarische opties zoals tofu of tempeh kunnen heerlijk zijn in combinatie met de knapperige pannenkoekjes. Laat je fantasie de vrije loop en bedenk je eigen favoriete combinaties.

Perfect als borrelhapje of voorgerecht

Pannenkoekjes met pekingeend zijn de perfecte snack voor een borrel of als voorgerecht bij een uitgebreide Aziatische maaltijd. Ze zijn makkelijk te eten, zitten boordevol smaak en zien er ook nog eens leuk uit. Je gasten zullen versteld staan van deze bijzondere combinatie.

Serveer de pannenkoekjes op een mooie schaal en zet de vulling ernaast in schaaltjes, zodat iedereen naar believen zijn eigen rolletjes kan samenstellen. Voor extra flair kun je de pannenkoekjes eventueel nog garneren met wat fijngesneden lente-ui of sesamzaadjes.

 

Peking eend

Pannenkoekjes met peking eend
Totale tijd30 minuten

Pannenkoekjes met Peking eend

4.24 van 34 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 portie(s)

Ingrediënten

  • 2 eendenborsten
  • 2 tl Vijfkruiden
  • 1 el Sojasaus
  • 1 tl Honing
  • 20 Pekingeend pannenkoekjes vriesvak van de toko (ontdooid)
  • 1 Bosui in ringetjes gesneden
  • 1/2 komkommer in reepjes
  • Hoisinsaus om te serveren

Bereidingswijze: 

Instructies

  • Verwijder het vel voorzichtig van de eendenborst. Leg het neer in een koude koekenpan, leg er keukenpapier op en zet hier een tweede koekenpan op met een zwaar gewicht erin. Bijvoorbeeld een vijzel of blikken met eten. Draai het vuur hoog en bak het vel in 20 minuten knapperig. Draai halverwege om.
  • Hou 1 tl vijfkruidenpoeder apart en meng de rest van het vijfkruidenpoeder met de sojasaus en honing. Laat het vel uitlekken op keukenpapier en bestrooi met zout en 1 tl vijfkruidenpoeder. Laat het vet dat uit het vel is gekomen in de pan zitten.
  • Snij het vel in kleine stukjes
  • Bestrooi de eendenborst met het vijfkruidenmengsel en bak de eendenborst nu in het vet tot deze mooi roze is en laat even rusten voor je het aansnijdt.
  • Serveer de pannenkoekjes met de bosui, komkommer en hoisinsaus. Strooi de stukjes vel erover heen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.