Panna cotta met cranberrysaus

Op de een of andere manier heeft panna cotta de naam gekregen om ingewikkeld te zijn. Maar dat is het echt niet. Het is de basis een romig mengsel dat je mengt met gelatine en suiker en je hebt een heerlijke panna cotta. In dit geval koos ik ervoor om yoghurt te gebruiken maar wil je het wat frisser van smaak houden, dan is karnemelk ook heel erg lekker om hier te gebruiken.

Panna cotta met cranberrysaus

Maken van panna cotta

Om de panna cotta te maken begin je met het verhitten van de slagroom en suiker in een steelpannetje. Maak het goed warm, maar laat dit niet koken. Gelatine reageert wat minder goed op hele hete vloeistoffen. Tegen de kook aan is prima. Zolang de gelatine maar goed op kan lossen.

Wil je geen gelatine gebruiken dan kun je agar agar als vervanging nemen voor de panna cotta met cranberrysaus.

Na het smelten van de gelatine roer je de overige ingrediƫnten erdoor, je giet het in de panna cotta bakjes en je zet het in de koelkast tot gebruik, maar minimaal voor 4 uur. Wil je zeker weten dat de panna cotta goed opgesteven is? Maak het dan de dag van tevoren voor de zekerheid.

Cranberrysaus

De cranberrysaus is natuurlijk essentieel voor de panna cotta met cranberrysaus. Ik maak in het cranberryseizoen echt vaak deze saus. Hij doet het namelijk niet alleen goed bij een dessert, maar is ook fantastisch bij bijvoorbeeld vlees, zoals deze rollade van Baambrugsbig. In combinatie met de pastinaaksoep heb je dan een geweldig winters (kerst)menu.Bij elk goed menu hoort uiteraard een lekker dessert. En deze panna cotta met cranberrysaus is niet alleen lekker, het is ook nog eens supermakkelijk om te maken.

Pannacotta met cranberrysaus
Totale tijd4 uur 15 minuten

Panna cotta met cranberrysaus

4.25 van 49 stemmen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

6 portie(s)
  • 4 blaadjes gelatine
  • 350 ml slagroom
  • 110 gr suiker
  • 500 gr volle yoghurt
  • 1 tl vanille extract

Cranberrysaus

  • 250 gr cranberries
  • 3 stuks steranijs
  • 2 stokjes kaneel
  • 150 gr suiker
  • 100 ml sinaasappelsap vers

Bereidingswijze: 

  • Begin met het maken van de cranberrysaus. Hiervoor doe je alle ingredienten in een steelpannetje en dit breng je rustig aan de kook. Zodra alle suiker is opgelost zet je het vuur wat lager.
  • Laat het geheel nu zachtjes pruttelen tot alle cranberries zijn open gesprongen. Haal van het vuur en verwijder de steranijs en de kaneelstokjes.
  • Maak het glad met een staafmixer of laat het zoals het is. Je hebt dan een cranberry compote.
  • Ga nu door met het maken van de panna cotta.
  • Zet de blaadjes gelatine in een kom met koud water in de week voor minimaal 5 minuten.
  • Doe de slagroom en de suiker bij elkaar in een steelpannetje. Zet dit op het vuur en verwarm tot de suiker is opgelost en de room goed warm is maar nog niet kookt. Knijp de gelatine uit en roer dit door het warme mengsel. Voeg de yoghurt en de vanille erbij en roer alles goed door.
  • Giet in je klaarstaande panna cotta vormpjes, dek af met plastic folie en zet dit minimaal 4 uur in de koelkast maar liever nog langer.
  • Wil je de panna cotta uit het vormpje halen, vul dan een ruime kom met heet water en hou het vormpje daar even kort in. Je ziet als het goed is dat de randen iets ā€˜smelten’ en zo los laten. Keer om op een bord, hou de kom en het vormpje goed vast, draai om en schud het in een keer eruit.
  • Serveer de panna cotta met de cranberrysaus.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka
Bestellen

Shop the tools

Van elk recept een succes maken, doe je met deze spullen. Dit zijn mijn favorieten voor in de keuken.

Gedoe uit, feest aan

Miljuschka Magazine

Deze feestdagen doen we het anders. Zonder gedoe en met heel veel feest! Van kerstmenu's tot comfortfood en heel veel meer. Jij hoeft je nergens zorgen om te maken.

Daarnaast bestaat Miljuschka Magazine 5 jaar! En wie jarig is, trakteert. Dus sluit je nu een abonnement af, dan krijg je daar heel veel lekkers bij.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.