Oranje strikjes pasta met paprikasaus

2 uur 25 minuten

Het is bijna Koningsdag en dat betekent oranje, oranje en nog eens oranje! Vandaag maak ik een pasta die mega populair is bij ons in huis: oranje strikjespasta met paprikasaus. Zelf pasta maken kan klinken als een enorme uitdaging, maar als je eenmaal door hebt hoe je jouw pastamachine het beste kan gebruiken, is het een fluitje van een cent. Als ik het kan, kan jij het ook!

Zelf pasta maken

Er zijn veel verschillende soorten pasta, met elk een eigen unieke smaak en textuur. Een bekende pasta soort die zijn oorsprong kent in Italië is strikjespasta. In het Italiaans noemen we deze pastasoort farfalle, wat ‘vlinders’ betekent. Erg toepasselijk, want daar lijkt het natuurlijk ook op.

Behalve dat deze pasta er fantastisch uitziet, helpt de vorm van deze pasta ook om sauzen goed vast te houden. Doordat er kleine holtes tussen de bij elkaar gedrukte delen van de pasta zitten, kan de saus zich goed vasthouden. Daarnaast is de pasta lekker zacht van textuur, waardoor het gemakkelijk te eten is. Het kost even wat tijd om de pasta te bereiden, maar er gaat niets boven vers gemaakte pasta. En maak je iets te veel? Dan kun je de pasta de volgende dag ook nog prima eten met een andere pastasaus – je kunt het in talloze gerechten gebruiken.

Oranje strikjes pasta met paprikasaus

Deze oranje strikjes pasta met oranje paprikasaus is geheel vegetarisch. En ik moet zeggen, in dit gerecht mis ik het ook totaal niet. Dat komt voornamelijk omdat de pastasaus heel erg vol van smaak is. Er gaat namelijk niets boven zelfgemaakte pasta met de verse smaak van geroosterde knoflook en paprika. Een beetje zout en peper erbij en meer is er eigenlijk niet nodig als je aftopt met Parmezaanse kaas en verse basilicum.

Wil je toch graag vlees? Voeg dan gebakken kipfilet reepjes toe.

Oranje strikjes pasta met paprikasaus

Oranje strikjes pasta met paprikasaus

3.80 van 20 stemmen
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur 25 minuten
Totale tijd 2 uur 25 minuten
Porties 4

Benodigdheden

  • 1 Pastamachine
  • evt Keukenmachine
  • evt pasta radertje
  • 1 Staafmixer of blender
  • 1 plastic zak

Ingrediënten
 

  • 400 gr tipo 00 bloem
  • 60 gr semolina (+ extra om werkblad te bestrooien)
  • 4 eieren
  • 70 gr wortelpuree
  • 6 oranje paprika's
  • 4 tenen knoflook
  • 1 el olijfolie
  • 12 oranje (kleine) tomaatjes
  • 2 takjes basilicum
  • 25 gr Parmezaanse kaas
  • snuf peper
  • snuf zout

Instructies
 

  • Maak de saus. Verwarm de oven voor op 220°C (elektrisch), 200°C (hetelucht). Leg de oranje paprika's (in geheel) samen met de teentjes knoflook (in schil) in een ovenschaal of op een bakplaat, drizzle er wat olijfolie over (1 eetlepel). Zet voor 45 minuten in de oven totdat de paprika's mooi geroosterd zijn. Stop vervolgens de paprika's in een plastic zak en knoop dicht. Laat 10 tot 20 minuten staan, als je ze er vervolgens uithaalt, kun je gemakkelijk de velletjes van de paprika verwijderen.
  • Maak ondertussen het pastadeeg. Doe 300 gram bloem en 3 eieren in een keukenmachine. Pulseer totdat er een bal ontstaat en haal de bal uit de keukenmachine. Deze stap kun je ook uitvoeren zonder keukenmachine. In dat geval kneed je alles goed door met de hand. Vorm vervolgens een platte schijf, pak in plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Maak het gekleurde deel van het pastadeeg. Doe hiervoor 100 gram bloem samen met 60 gram semolina, 1 ei en wortelpuree in de keukenmachine. Pulseer totdat er een bal ontstaat en haal de bal uit de keukenmachine. Deze stap kun je ook uitvoeren zonder keukenmachine. In dat geval kneed je alles goed door met de hand. Pak de bal vervolgens in met plasticfolie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
  • Snijd het ongekleurde deeg in 2 gelijke delen. Werk per deegdeel, en verpak de andere delen in plasticfolie. Zo droogt het deeg niet uit. Rol het deeg met een pastamachine uit, haal het deeg elke keer door een dunnere stand zodat je een mooie dunne lap krijgt. Voor deze pasta is stand 5 voldoende. Bestrooi het deeg eventueel met wat semolina voordat je het in de pastamachine uitrolt, zo blijft het niet aan de pastamachine kleven. 
  • Doe hetzelfde met het gekleurde deeg. Snijd het gekleurde deeg daarna in lange linten van 0,5 centimeter breed. 
  • Leg de linten met elke keer een 1 centimeter ruimte op de lap ongekleurd deeg, haal er een deegroller over zodat de linten vastzitten en haal dan nog 1 keer door de pastamachine. Nu heb je gestreepte pasta.  
  • Maak er strikjes van door het deeg met een mes of radertje tot rechthoekje te snijden (van 6 x 4,5 centimeter). Vouw ze daarna samen tot een strikje door ze in het midden goed vast te drukken (maak eventueel je vingers een klein beetje nat bij het aandrukken).  Bestrooi een dienblad met semolina. Leg de strikjes er in een enkele laag op (dus niet op elkaar). Je kunt ze buiten de koelkast bewaren. Ze drogen een beetje uit maar dat lost zich weer op tijdens het koken. 
  • Maak de saus. Knijp de teentjes knoflook uit boven een hoge maatbeker (of blender), haal de velletjes van de paprika’s en verwijder de zaadjes en doe het vruchtvlees bij de knoflook. Pureer met een staafmixer of met de blender tot een gladde saus. Breng op smaak met peper en zout. Schenk de saus over in een steelpannetje en warm op laag vuur door.  
  • Kook de pasta. Breng een ruime pan met water aan de kook. Voeg flink wat zout toe en kook de strikjes in 3-4 minuten gaar. Doe dit in 2 fasen of gebruik 2 pannen. Dit voorkomt dat de strikjes aan elkaar vast blijven kleven. Verdeel de saus over de borden, schep de pasta er bij, halveer de tomaatjes en schep door de pasta en saus. Rasp de kaas erover en garneer met verse basilicumblaadjes. 
  • Tip: wortelpuree maak je door ca 100 gram geschilde stukjes wortel in 15minuten in ruim water te koken. Giet ze af, laat kort afkoelen en pureer ze tot een gladde puree.  Laat dan volledig afkoelen voordat je het gebruikt, zet eventueel in de koelkast.
  • Tip: gebruik eventueel geroosterde paprika’s uit pot en sla stap 1 over.  

Disclaimer

De aangegeven voedingswaarde is gebaseerd op standaard tabellen en daarmee een geschat totaal. Aan de gegevens in de voedingswaarde tabel kunnen geen rechten ontleend worden. Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via deze link iets koopt, verdien ik daar een klein percentage aan.

Heb je dit recept gemaakt? Deel het op Instagram of Facebook En tag @Miljuschka of tag #miljuschka!
Miljuschka Witzenhausen
Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op Miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.