Pompoen + cheesecake = herfst in een glaasje
Dit is comfort food in zān meest verfijnde vorm: het zoete, fluweelzachte van pompoen gecombineerd met het rijke, luchtige van cheesecake ā maar dan zonder oven-stress. Het geeft je dat warme herfstgevoel, alsof je zomaar in een cafĆ© aan een rushtafel met bladerdeeg zit⦠maar dan in een hip jampotje dat je gewoon hebt staan.
Geen oven? Geen probleem!
Het mooiste aan dit recept? Je hebt geen oven nodig. Nope, je maakt dit zachte toetje zonder een sprankje hitte. Binnen no time, en met minimale moeite, transformeer je simpel ingrediĆ«nt als speculaas en roomkaas tot een elegant dessert dat je thuisrestaurantāwaardig doet voelen. Chill bakken, zoals ik het zou noemen.

Speculaas bodempje
Krakende speculaaskruimels op de bodem brengen die herkenbare, warme kruidigheid. Het is alsof je een sinaasappel- of kaneelkussentje hebt waar je op mag kneden en in mag happen. En dan proef je ām: dat zachte contrast met romige pompoen, gewoon heerlijk.
Smullen maar!
Serveertip? Kies schattige jampotjes of glazen en zet ze meteen op tafel. Zoān glaasje is feestelijk en uitnodigend tegelijk, perfect voor Sinterklaas, Herfst, Halloween, of gewoon omdat je het kunt. Lekker met een flinke dot slagroom erbovenop en een vleugje speculaaskruimels als finishing touch. Klaar ben je⦠en iedereen wil proeven.

No bake pompoen cheesecake
Ingrediƫnten
- 250 gr roomkaas
- 250 gr pompoenpuree op 175 graden 35 min geroosterd en gepureerd
- 225 ml slagroom geklopt
- 125 gr suiker
- 1 vanillestokje
- 1 mespunt nootmuskaat
- 1 mespunt speculaaskruiden
- 1 mespunt gember
- 1 mespunt kaneel
- 100 gr speculaas
- 2 el roomboter
Bereidingswijze:
- Je begint door de speculaaskoekjes fijn te slaan in een zak. Zorg dus voor iets waarmee je flink kunt meppen. Doe de kruimels terug in een bakje en ga vervolgens de boter smelten. Zorg ervoor dat de boter niet bruin wordt en alleen maar vloeibaar is. Meng nu bijna al het koekkruim met de boter, maar laat nog wel een beetje over voor de afwerking later.
- Sla de slagroom met de suiker stijf in een kom. Roer in een andere kom de roomkaas glad. Meng de roomkaas met de pompoen, de specerijen, het vanillemerg en de slagroom.
- Het leuke aan dit recept is dat je gebruik maakt van de jampotjes voor deze cheesecake.
- Je vult ze met het koekkruim, de pompoenroomkaas en topt het af met de in het begin apart gehouden speculaaskruim.
- De jampotjes zorgen ervoor dat deze pompoen cheesecake er super leuk uitziet en ik weet uit ervaring dat hij ook nog eens heel lekker smaakt! Zet de potjes wel minimaal nog 4 uur in de koelkast (24 uur is nog beter!) en dan kun je zelf (of de kinderen die langs de deur komen) heerlijk genieten van deze no bake cheesecake met pompoen.
- Recepten
- Bakrecepten
- Cheesecake recepten
- Dessert
- Feestdagen recepten
- Herfst
- Seizoensrecepten
- Sinterklaas recepten
- Winter
- Zoete recepten

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka