Dit recept is gemaakt door Vanja van der Leeden, schrijver van de boeken Indorock en Indostok. De komende tijden zullen meerdere van haar gerechten op deze site verschijnen.
Nasi goreng: een tip voor de rijst
Heb je geen restje rijst voor deze nasi goreng? Hieronder een paar richtlijnen voor het koken van rijst voor nasi goreng.
Spoel de rijst 3 of 4 keer in koud water. Zo spoel je wat van het zetmeel weg en voorkom je papperige rijst. Doe de rijst in een pan met 1,5 keer zoveel water. Of gebruik de vingerkoot-methode: voeg zoveel water aan de rijst toe tot deze een vingerkoot-lengte onder het niveau van het water staat. Breng aan de kook en laat op middelhoog vuur onafgedekt koken tot al het vocht is geabsorbeerd. Dat duurt ca. 10 minuten. Schep de rijst om.
Doe een deksel op de pan, liefst met een theedoek ertussen (zo druppelt de stoom die zich tegen de deksel afzet, niet terug in de pan). Draai het vuur zo laag mogelijk en laat de rijst nog 7-10 minuten nagaren. Schep nogmaals om.
Laat de rijst nu het liefst tenminste 1 uur afkoelen. Ik doe dat door de rijst uit te spreiden op een bakplaat.


Nasi goreng met spitskool en serundeng-eitjes
Ingrediënten
- 2 flinke sjalotten gesnipperd
- 3 flinke knoflooktenen
- 3-4 rode lombokpepers of minder, als je niet van pittig houdt
- 2 tl trassie van de toko
- zout
- 5 el zonnebloemolie
- 6 eieren
- 600 gr gekookte en goed afgekoelde pandanrijst
- 1,5-2 el ketjap manis
- 1 -2 tl lichte sojasaus optioneel
- 300 gr spitskool
- 15 trostomaatjes
- 4 cm gember geschild
- 1 knoflookteen gepeld
- 4 el seroendeng
Bereidingswijze:
- Stamp de sjalotten, de knoflook, de lombokpepers en de trassi met een snuf zout in een vijzel tot een grove boemboe (kruidenpasta). Verwarm 1 el olie in een wadjan of wok op middelhoog vuur. Fruit de boemboe zeker 5 minuten onder voortdurend omscheppen aan. Swipe de bumbu naar de zijkant van de pan.
- Kluts 2 eieren. Voeg nog 2 eetlepels olie toe en roerbak de eieren tot ze net gestold zijn. Voeg de rijst toe en roerbak 3 min. op hoog vuur, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn. Meng er van het vuur af de ketjap manis door. Proef. Mis je zout, voeg dan nog een paar theelepels lichte zoute sojasaus toe.
- Breng ruim water aan de kook. Laat er met behulp van een soeplepel voorzichtig 4 eieren in zakken en kook ze op middelhoog vuur 6 minuten. Spoel koud en pel ze. Schep de seroendeng in een kom en rol er de eitjes door. Druk de seroendeng een beetje aan. Halveer de eitjes.
- Scheur de spitskool met je handen in grove stukken. Halveer de cherrytomaatjes, rasp de gember op een fijne rasp tot pulp en hak de knoflook fijn.
- Verhit de resterende 2 eetlepels olie in een grote koekenpan. Fruit de knoflook en de gember aan, voeg de gehalveerde cherrytomaatjes toe en laat even schroeien. Voeg de spitskool toe, bestrooi met een snuf zout en roerbak kort en op hoog vuur, zodat de kool lekker knapperig blijft.
- Serveer de nasi goreng met de seroendeng-eitjes en de spitskool.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.