Mosselen met courgette en mosterdroom

Gezelligheid ten top: een pan vol mosselen op tafel. Deze versie maak ik met spek, courgetteslierten en een lichtpittige mosterdroom. 

Mosselen bereiden: mijn tips

Laten we beginnen bij het begin. Mosselen kun je, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, vrijwel het hele jaar door eten. Houd hierbij aan dat je ze het beste kunt eten wanneer er een ‘r’ in het seizoen is: in de zomer, herfst en winter dus. Met name april is geen goede mossel-maand, in de rest van het jaar kun je los! Voordat je deze schelpdieren kunt eten, moet je ze altijd goed controleren. Geef de schelpen een voor een een tikje op het aanrecht. Gaan ze niet dicht? Dan zijn de mosselen dood en moet je ze weggooien. Dit doe je ook ná het bereiden: als er schelpen zijn die niet opengaan na het stomen, kun je die beter niet eten. Spoel de schelpen na het controleren af onder koud stromend water en leg ze in schoon, koud water tot gebruik. Ik vind het het lekkerst om schelpen zoals deze gaar te stomen, door ze even aan te bakken en dan af te blussen met wijn of bouillon. Zo blijft alle smaak behouden! Heb je trouwens mosselen over? Dit is mijn lekkerste leftover-recept. 

Smaakmakers

In dit recept zijn de spekreepjes, mosterd, witte wijn en tijm de echte smaakmakers. De mosselen hebben van zichzelf een milde, lichtzoet smaak, die wel wat hartig tegenwicht kan gebruiken. Spek is daarvoor ideaal, en je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig voor een heleboel smaak. 

Mosselen met courgette
Totale tijd30 minuten

Mosselen met courgette en mosterdroom

5 van 1 stem
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 kg mosselen schoongemaakt
  • 2 el olijfolie
  • 175 g magere spekreepjes
  • 2 courgettes in slierten
  • 2 tl tijmblaadjes vers of gedroogd
  • 250 ml witte wijn
  • 75 ml crème fraîche
  • 2 tl mosterd
  • Zout en zwarte peper

Bereidingswijze: 

  • Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel ze af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water.
  • Verhit de olijfolie in een grote (mossel)pan. Bak de spekreepjes 5 minuten uit met de tijm. Giet de witte wijn in de pan en breng aan de kook. Schep de mosselen erdoor, doe het deksel op de pan en stoom de mosselen, af en toe met de pan schuddend, in 4-5 minuten gaar. Controleer de mosselen en gooi schelpen die nog dicht zijn weg.
  • Maak een groot bord met courgetteslierten, mosselen en spekjes. Meng crème fraîche en mosterd door elkaar en serveer bij de mosselen, om er doorheen te roeren.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Mosselen met courgette

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.