Gezelligheid ten top: een pan vol mosselen op tafel. Deze versie maak ik met spek, courgetteslierten en een lichtpittige mosterdroom.
Mosselen bereiden: mijn tips
Laten we beginnen bij het begin. Mosselen kun je, in tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt, vrijwel het hele jaar door eten. Houd hierbij aan dat je ze het beste kunt eten wanneer er een ‘r’ in het seizoen is: in de zomer, herfst en winter dus. Met name april is geen goede mossel-maand, in de rest van het jaar kun je los! Voordat je deze schelpdieren kunt eten, moet je ze altijd goed controleren. Geef de schelpen een voor een een tikje op het aanrecht. Gaan ze niet dicht? Dan zijn de mosselen dood en moet je ze weggooien. Dit doe je ook ná het bereiden: als er schelpen zijn die niet opengaan na het stomen, kun je die beter niet eten. Spoel de schelpen na het controleren af onder koud stromend water en leg ze in schoon, koud water tot gebruik. Ik vind het het lekkerst om schelpen zoals deze gaar te stomen, door ze even aan te bakken en dan af te blussen met wijn of bouillon. Zo blijft alle smaak behouden! Heb je trouwens mosselen over? Dit is mijn lekkerste leftover-recept.
Smaakmakers
In dit recept zijn de spekreepjes, mosterd, witte wijn en tijm de echte smaakmakers. De mosselen hebben van zichzelf een milde, lichtzoet smaak, die wel wat hartig tegenwicht kan gebruiken. Spek is daarvoor ideaal, en je hebt maar een kleine hoeveelheid nodig voor een heleboel smaak.

Mosselen met courgette en mosterdroom
Ingrediënten
- 2 kg mosselen schoongemaakt
- 2 el olijfolie
- 175 g magere spekreepjes
- 2 courgettes in slierten
- 2 tl tijmblaadjes vers of gedroogd
- 250 ml witte wijn
- 75 ml crème fraîche
- 2 tl mosterd
- Zout en zwarte peper
Bereidingswijze:
- Tik de mosselen een voor een op het aanrecht; gooi exemplaren die niet dichtgaan weg. Spoel ze af onder de koude kraan en leg ze in schoon, koud water.
- Verhit de olijfolie in een grote (mossel)pan. Bak de spekreepjes 5 minuten uit met de tijm. Giet de witte wijn in de pan en breng aan de kook. Schep de mosselen erdoor, doe het deksel op de pan en stoom de mosselen, af en toe met de pan schuddend, in 4-5 minuten gaar. Controleer de mosselen en gooi schelpen die nog dicht zijn weg.
- Maak een groot bord met courgetteslierten, mosselen en spekjes. Meng crème fraîche en mosterd door elkaar en serveer bij de mosselen, om er doorheen te roeren.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.