Mosselen en papillotte van de BBQ

Mosselen schoonmaken

Voordat je mosselen kunt eten, moet je ze altijd goed controleren. Ik vul de gootsteen met koud water, kijk welke er boven komen drijven (die mogen weg) en check vervolgens alle mosselen stuk voor stuk. Daarna goed afspoelen en dan gaan ze in een schone pan of emmer (maar net wat handig is). Staan er mosselen open? Geef de schelpen dan een voor een tik op het aanrecht. Gaan ze niet dicht? Dan zijn de mosselen dood en moet je ze weggooien. Daarnaast is het belangrijk dat je het baardje eraf trekt en het gruis eraf haalt met een mesje. Pas wel op voor je vingers, de schelpen zijn aardig glad, dus je schiet makkelijk uit. Heb je dat gedaan? Dan zijn de klaar voor de pan of verpak je ze in aluminiumfolie. De mosselen zijn ready to eat zodra ze open gaan. Ook mosselen die na bereiding nog dichtzitten moet je weggooien.

Op smaak

Deze mosselen bereid ik op de barbecue. Hoewel je weinig nodig hebt om de mosselen op smaak te brengen, gaan ze erg goed samen met allerlei kruiden en groenten. Zelf vind ik het lekker om de pakketjes te vullen met knoflook, tomaatjes, venkel, witte wijn, citroen en zelfgemaakte kruidenboter. Houd je van wat meer van prei of wil je graag spek bij je mosselen, dan kan dat natuurlijk ook. Probeer maar eens te variëren!

Benieuwd naar andere recepten met mosselen? Probeer dan ook eens mijn mosselen met courgette en mosterdroom, mosselbroodjesHollands mosselpannetje met witte wijn, spaghetti met mosselen en venkel of mosselen uit de oven.

Mosselen en papilotte van de BBQ miljuschka

Mosselen en papilotte van de BBQ miljuschka
Totale tijd1 uur 5 minuten

Mosselen en papillotte van de BBQ

3.60 van 5 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 200 gr roomboter
  • 50 gr zongedroogde tomaten
  • 13-14 gr peterselie
  • 4 tenen knoflook
  • 15 gr bieslook
  • 2 kg mosselen
  • 2 venkelknollen (250 gr)
  • 250 gr kerstomaatjes
  • 2-3 citroenen
  • 200 ml witte droge wijn
  • stokbrood (voor erbij)

Bereidingswijze: 

  • Laat de boter zacht worden. Hak de zongedroogde tomaat, peterselie, 2 teentjes knoflook en bieslook fijn en prak door de boter. Maak van de boter een worst en rol in plasticfolie. Laat ongeveer 45 minuten in koelkast opstijven.
  • Spoel de mosselen grondig schoon (verwijder de baard, het gruis en gooi de kapotte schelpen en mosselen die al open zijn weg). Laat ze vervolgens goed uitlekken. Hak 2 teentjes knoflook fijn, snijd de venkel in kleine stukjes en halveer de tomaatjes.
  • Neem 8 stukken aluminiumfolie (ongeveer 30 cm). Leg iedere keer 2 stukken aluminiumfolie op elkaar. Verdeel de mosselen over het midden van de aluminiumfolie en vouw de randen omhoog. Maak zo 4 pakketjes. Verdeel de knoflook, venkel, tomaat en witte wijn vervolgens ook over de aluminiumfolie bakjes. Snijd de citroen in schijfjes en de kruidenboter in plakjes en leg in de bakjes. Vouw de aluminiumbakjes vervolgens goed dicht.
  • Verwarm de BBQ en leg de pakketjes 10 minuten op de rooster van de BBQ. Controleer of de mosselschelpen open zijn. Let op: bij het openen van de pakketjes kan hete stoom ontsnappen!
  • Serveer met extra partjes citroen en stokbrood.

Tip!

Tip: varieer met andere groenten, zoals stukjes prei of paprika.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.