Mini quiches met prei, champignon en blauwe kaas

Deze mini quiches met prei, champignon en blauwe kaas zijn lekker voor een lunch, licht diner, om mee te nemen voor onderweg óf om feestelijk aan je gasten te serveren. Extra lekker door de krokante walnotentopping er bovenop.

Niet zo fan van blauwe kaas? Vervang deze dan door gewone oude pittige kaas. Of helemaal bijzonder: (truffel)brie!

Ultieme tools voor deze mini quiches

Ik maak deze mini quiches in 4 kleine quichevormpjes, die je bijvoorbeeld hier online koopt. Een losse bodem is hierbij wel handig! Of je gebruikt deze kleine siliconen taartvormen met een diameter van 12 cm, daarmee los je deze mini quiches helemaal supermakkelijk.

Blind bakken: hoe ging dat ook alweer?

De bodems van de mini quiches bak ik eerst blind. Dat kan met ongekookte rijst, droge peulvruchten of blindbak-bonen. Ook wel bakparels genoemd. Die zijn het perfecte alternatief voor de bonen die onze oma’s vroeger gebruikten tijdens het blindbakken. Leg de speciale hittevaste parels in de met deeg beklede taartvormpjes voordat de mini quiches de oven ingaan – dankzij deze vriendjes wordt de warmte gelijkmatig verdeeld, waardoor de bodem zijn vorm behoudt en het taartdeeg niet zal rijzen.

Nog een tip: verfrommel je stuk bakpapier (eventueel een heel klein beetje nat maken, dan gaat het verfrommelen makkelijker), haal dit weer uit elkaar en leg dit op het deeg van de mini quiches. Zo zul je zien dat je de bonen er veel beter over kunt verdelen. Enne, na het blind bakken verwijder je het bakpapier en de bonen. Deze kun je een volgende keer weer precies zo gebruiken.

Lekker aan het bakken geslagen? Maak dan ook eens mijn bladerdeegquiche met courgette

Mini quiches met prei, champignon en blauwe kaas

Mini quiches met prei, champignon en blauwe kaas
Totale tijd1 uur 5 minuten

Mini quiches met prei, champignon en blauwe kaas

4.67 van 15 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 2 rollen vers taartdeeg elk à 230 g
  • 40 g walnoten
  • 1 dunne prei in ringen
  • 200 g kastanjechampignons in dunne plakjes
  • 1 el boter
  • 2 eieren
  • 200 ml kookroom
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 1/4 bosje bladpeterselie fijngehakt
  • 1 teen knoflook geperst
  • rasp van 1 citroen
  • 100 g blauwe kaas verkruimeld

Bereidingswijze: 

  • Snijd het taartdeeg op maat voor de 4 mini quichevormpjes van 12 cm.
  • Vet de vormpjes goed in (met boter of olie) en bekleed elk met een grote cirkel taartdeeg. Snijd het teveel weg; het deeg mag een beetje over de randen hangen. Prik met een vork gaatjes in het deeg en zet even in de vriezer.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Verhit een koekenpan en rooster hier de walnoten even kort in. Schud op een stuk keukenpapier of een bordje en zet apart.
  • Dek de quichebodempjes af met wat bakpapier, verzwaar dit met gedroogde rijst, gedroogde peulvruchten of bakbonen en bak ze 10 minuten voor in de oven. (Dit is blind bakken).
  • Bak intussen de prei en champignons 10 minuten op niet al te hoog vuur in wat boter in een pan.
  • Klop de eieren los met de kookroom en breng op smaak met zout en peper. Hak de walnoten fijn, meng er de bladpeterselie, knoflook en citroenrasp doorheen, bestrooi met zout en peper en zet deze topping apart.
  • Haal de laatste 2 minuten van de baktijd het bakpapier met de blindbakvulling van de quichebodempjes af. Bak nog eventjes door zonder dit.
  • Haal de quichebodempjes uit de oven en verdeel de prei, champignons en blauwe kaas erover. Giet het roommengsel erbij en bak ze in 20-25 minuten gaar.
  • Laat de taartjes 5 minuten afkoelen, haal ze dan uit de vormpjes en serveer ze met de walnoottopping eroverheen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën : 580kcalKoolhydraten: 39gProteine: 16gVet: 41gVerzadigde vetten: 20gPolyunsaturated Fat: 7gMonounsaturated Fat: 12gTrans Fat: 1gCholesterol: 177mgNatrium: 710mgKalium: 485mgVezels: 2gSuiker: 2gVitamine A: 1511IUVitamine C: 3mgCalcium: 216mgIJzer: 3mg
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

 

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.