Gevulde speculaas: een eeuwenoude delicatesse
Speculaas: het is het gehele jaar door te koop, maar tijdens de feestdagen is het niet meer weg te denken. De brosse koek wordt gemaakt van boter, suiker, meel en speculaaskruiden. Deze kruidenmix bestaat uit kaneel, nootmuskaat, gember, kardemom, en kruidnagel. Het speciale aan dit deeg, is dat het bijna niet rijst. Van dit basisrecept zijn verschillende varianten ontstaan zoals amandelspeculaas, speculaasbrokken en natuurlijk de gevulde speculaas!
Over de exacte geschiedenis van dit koekje wordt al eeuwenlang gediscussieerd. Het zou verwijzen naar het Latijnse woord speculator wat hij die alles ziet betekend. Dit zou gaan over Sint Nicolaas. Volgens andere bronnen waren de speculaas-specerijen al bekend bij de oude Romeinen en kwamen ze via kruistochten terecht bij het grotere publiek. Bakkers gingen ermee aan de slag en kwamen toen bij de brosse koekjes uit. Wat de geschiedenis ook is, wij zijn in ieder geval heel erg blij dat het recept er is!

Amandelen: juweeltjes met een prijskaartje
Deze gevulde speculaas wordt extra lekker door de toevoeging van amandelspijs. Amandelspijs wordt gemaakt, zoals de naam al aangeeft, van amandelen. Amandelen zijn ontzettend prijzig: dat komt door het trage productieproces en het lage aanbod. Een kilo blanke amandelen (deze worden kort geblancheerd waardoor het bruine velletje eraf gaat) kan wel zo’n 20 tot 30 euro kosten. Steeds vaker wordt er dan ook banketspijs gebruikt om de kosten te drukken; dit type spijs wordt gemaakt van gemalen abrikozenpitten of gekookte witte bonen, gemengd met heel veel amandelextract. De smaak is soms bijna niet van echt te onderscheiden.
Tip: in de meeste grote supermarkten vind je amandelspijs van Dr. Oetker, met echte amandelen, in het bakschap. Daarnaast kan je ook amandelspijs kopen bij taartwinkels.
Ook lekker de Bretonse open appeltaart met amandelspijs!
Handig om te bakken
Je maakt dit recept in een muffinbakvorm om evenredig gevulde speculaas te maken. Heb je nog geen bakvorm in huis? Kijk dan eens naar deze handige siliconen bakvorm! Deze vorm is flexibel en zorgt ervoor dat je de baksels er gemakkelijk uit kunt drukken. Vet de vorm goed in en bakken maar!

Mini gevulde speculaas
Ingrediënten
- 250 g zelfrijzend bakmeel
- 125 g bruine basterdsuiker
- 125 g boter koud, in blokjes
- 25 ml melk
- 3 el speculaaskruiden
- 0,5 tl zout
- 250 g amandelspijs
- 1 ei
- 1 el melk
- 12 blanke amandelen
Bereidingswijze:
- Meng in een grote kom zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, speculaaskruiden en zout. Voeg de koude boter in blokjes toe met de melk en kneed tot een stevig deeg. Pak in plasticfolie en laat minstens 1 uur in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Vet een muffinvorm in met boter of bakspray. Rol de helft van het deeg tot een plak van ongeveer 1 cm dik. Steek rondjes uit waarmee je de bodem en zijkanten van een muffinholte kan bedekken. Maak zo bakjes in alle holtes.
- Kneed het amandelspijs soepel met een paar eetlepels water, dan blijft het langer lekker.
- Stop in elk deegbakje een stukje amandelspijs.
- Rol ook de andere helft van het deeg uit en steek rondjes uit ter grootte van een dekseltje voor de speculaasjes. Bedek zo alle bakjes en druk goed aan.
- Kluts het ei los en meng met melk. Bestrijk de speculaasbakjes en leg er een halve amandel op met de ronde kant naar boven. Bestrijk nogmaals met ei.
- Bak het gevulde speculaas 15 tot 20 minuten in de oven.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.