Het BBQ-seizoen is geopend! Heerlijk vind ik het, hup het vuur aan en gaan, ja ook deze mama steekt de BBQ aan. Maar toch vinden veel mensen dat toch nog een beetje lastig en kiezen liever voor de pan of oven. No worries, met mijn BBQ tips maak jij vanavond nog de lekkerste burgers en spiesen.
Tijd om aan te steken
Het lastigste van BBQ’en is het aansteken, maar als je dat hebt gedaan kun je gaan vlammen, niet te natuurlijk. Naast houtskool of briketten moet je een product kiezen om de BBQ aan te steken. Dit kan met aanmaakblokjes, aanmaakwokkels of houtwol. Aanmaakwokkels zijn rolletjes houtschaafsel gedrenkt in was. Houtwol is een milieuvriendelijk alternatief voor de bekende aanmaakblokjes aangezien ze zijn gemaakt met plantaardige oliën. Ik kies deze laatste dan ook altijd door de oliën branden ze namelijk ook nog langer.
Zo ga je te werk:
- Strooi een laag kolen of briketten op de bodem van de barbecue. Zorg ervoor dat het ventilatierooster volledig openstaat. De hoeveelheid kolen of briketten is afhankelijk van de duur en hoeveelheid van de barbecue. Tussendoor kan je de barbecue altijd aanvullen met nieuwe kolen of briketten als je merkt dat deze op raken.
- Bovenop de kolen of briketten leg je 3 à 4 stukjes houtwol. Zorg ervoor dat je die zo diep mogelijk onder de kolen legt, zodat de kolen volledig warm worden.
- Steek de houtwol aan en wacht tot de kolen volledig een witte laag as hebben gevormd. Dit duurt 20 tot 30 minuten. Ja, voor BBQ’en moet je wel de tijd hebben. Wil je dat het wat sneller gaat? Gebruik dan een BBQ föhn.
Gouden tips
BBQ wordt een eitje met mijn gouden tips:
-
- De meest sappige burgers krijg je dankzij een ijsklontje. Stop een ijsklontje in het midden van de burger en houdt deze er in tijden het flippen van je burger, door het vocht dat langzaam over en in je burger druppelt, blijft je burger heerlijk mals.
- Waarschijnlijk het meest vervelende aan BBQ’en is het schoonmaken van de grill. Maar wist jij dat je dit heel makkelijk met een ui doet? Ja, een ui! Got to love mother nature, dankzij die je over de grill wrijft terwijl deze aan het verwarmen is, laten de aangekoekte restjes los en is jouw grill klaar voor gebruik.
- Heb je ook wel eens last van vlees of vis dat aan de BBQ blijft plakken? Je kan dan gaan werken met aluminiumbakjes, maar je kan ook jouw grill insmeren met een rauwe aardappel. Yep, ook deze klinkt raar, maar is helemaal waar.
BBQ-recepten
Ik maak echt alles klaar op de BBQ, als het goed doet is het namelijk net een oven, je moet hiervoor wel een BBQ met deksel hebben en je moet de temperatuur goed in de gaten houden. Zo kan je zelfs een cheesecake maken op de BBQ. Ik maakte onlangs deze Vaderdag cheesecake nog op de BBQ. Maar je kan natuurlijk ook kiezen voor een heerlijke burger, vispakketje, of gegrilde groenten. Bekijk hier alle BBQ-recepten.