Miljuschka’s snelle ramen

Wat is ramen eigenlijk

Ramen is een Japanse noedelsoep met een rijke bouillon, elastische tarwenoedels en smaakvolle toppings zoals eieren, groenten en vlees of tofu. Het gerecht vindt zijn oorsprong in China, maar werd in de 20e eeuw razend populair in Japan. Inmiddels zijn er talloze varianten, van romige tonkotsu ramen tot de pittige en hartige miso ramen. In Japan zijn ramenrestaurants net zo geliefd als koffietentjes hier: je vindt ze op elke straathoek, elk met hun eigen geheime recept.

De magie van een goede bouillon

Wat een kom ramen echt bijzonder maakt, is de bouillon. In dit recept gaan we voor een diepe, umami-rijke bouillon op basis van kippenbouillon, miso en gedroogde paddenstoelen. Deze combinatie geeft een heerlijke hartige smaak die perfect wordt aangevuld door de romigheid van sojamelk. Het resultaat? Een verwarmende, smaakvolle soep die je keer op keer wilt maken.

Food Ramen

De ramen – trend: waarom deze soep zo populair is?

De afgelopen jaren heeft ramen wereldwijd een enorme opmars gemaakt. Wat ooit begon als een eenvoudige streetfood-maaltijd in Japan, is nu een internationale culinaire sensatie. Van New York tot Amsterdam, overal openen hippe ramen bars waar koks experimenteren met unieke bouillons, bijzondere toppings en zelfs vegan varianten. Social media speelt hier een grote rol in: een perfect opgemaakte kom ramen met dampende bouillon en een perfect zachtgekookt ei is een lust voor het oog én de smaakpapillen. De combinatie van diepe smaken, texturen en de mogelijkheid om het gerecht aan te passen naar eigen smaak maakt ramen onweerstaanbaar voor foodies over de hele wereld.

Deze ramen heeft alles: een diepe smaak, knapperige groenten, zachte noedels en een heerlijk romig tintje. Perfect als lunch, diner of gewoon als soul food na een lange dag. En het mooiste? Je kunt eindeloos variëren met toppings: voeg bijvoorbeeld wat kip, tofu of extra groenten toe om er helemaal jouw favoriete versie van te maken.

Dus, trek je soepkom tevoorschijn en laat je smaakpapillen meevoeren naar Japan met deze onweerstaanbare ramen.

Food Ramen
Totale tijd25 minuten

Miljuschka’s snelle ramen

4.67 van 3 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 40 gr gember
  • 5 bosuien
  • 15 gr gedroogde paddenstoelen
  • 1 l kippenbouillon
  • 300 gr ramennoedels
  • 3 el sesamolie
  • 2 stuks paksoi (samen 500 gr)
  • 200 gr oesterzwammen
  • 4 eieren
  • 1 el zonnebloemolie
  • 2 el miso
  • 200 ml sojamelk
  • 300 gr mais
  • Crispy chili oil als ganering

Bereidingswijze: 

  • Was de gember en snijd in dunne plakken. Snijd de helft van de bosui grof. Doe de gember met de gesneden bosui, gedroogde paddenstoelen en de kippenbouillon in een soeppan en breng aan de kook. Laat op laag vuur 20 minuten koken met het deksel op de pan. 
  • Kook de noedels 2 minuten korter dan aangegeven op de verpakking giet af en spoel goed koud. Meng er 1 el sesamolie door en bewaar tot gebruik. 
  • Haal ondertussen de bladeren van de paksoi los en was onder de koude kraan. Snijd het blad los van de stengels. Snijd de stengels in de lengte doormidden. Bewaar tot gebruik. 
  • Kook de eieren 7 minuten in kokend water. Laat schrikken onder koud water en pel ze. 
  • Snijd de oesterzwammen in dunne plakjes. Verhit de olie in een koekenpan op hoog vuur en bak de paddenstoelen 5 minuten. Schep af en toe om. Breng op smaak met peper en zout en haal uit de pan. 
  • Schenk de bouillon door een zeef en doe terug in de pan. Gooi de smaakmakers weg. Doe de miso in een klein kommetje en roer los met 4 el hete bouillon. Schenk het misomengsel in de pan bouillon. 
  • Breng de bouillon weer tegen de kook aan en doe de stengels van de paksoi erin. Voeg na 2 minuten ook de bladeren toe. Schenk de sojamelk erbij en houdt de bouillon tegen de kook aan, kook hem niet meer.
  • Snijd de rest van de bosui fijn. 
  • Verdeel de noedels over 4 kommen. Schenk de hete bouillon erop. Verdeel de paddenstoelen, paksoi en mais over de kommen. Snijd de eitjes doormidden en leg op de soep. Bestrooi met de bosui en besprenkel met de rest van de sesamolie. 
  • Serveer met de crispy chili oil en de sesamzaadjes.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.67 from 3 votes (2 ratings without comment)