Met een paar simpele ingrediënten en een beetje liefde tover je in een handomdraai een dampend bord nasi goreng op tafel. En het beste? Het is een geweldige manier om restjes rijst en groenten op te maken dus ook nog eens budgetproof. Win-win! Dit is mijn versie
Wat maakt Nasi Goreng zo lekker?
Nasi goreng is niet zomaar een gebakken rijstgerecht. Het zit boordevol umami, dankzij de perfecte balans tussen knapperige gebakken sjalotjes, pittige rode peper en de rijke smaak van ketjap manis. En laten we eerlijk zijn: een goed gebakken spiegelei met die heerlijk lopende dooier maakt het he-le-maal af. En dan hebben we het nog niet eens over die onmisbare lepel sambal badjak erbij gehad… Oeh la la!
Nasi goreng is de ultieme streetfood uit Indonesië en wordt daar op elke straathoek verkocht. Van simpele eetstalletjes tot de meer uitgebreide warungs: iedereen heeft zijn eigen variant. En dat is het leuke van nasi goreng, je kunt ermee spelen! Heb je restjes kip of garnalen over? Gooi ze erbij. Liever vegetarisch? Voeg extra groenten toe en misschien een handje cashewnoten voor een lekkere crunch. Zo maak je van een basic gerecht een feest op je bord!
Tips en tricks voor de beste Nasi Goreng!
- Gebruik rijst die al een dag oud is! Verse rijst is vaak te nat en wordt snel papperig in de pan. Een dagje in de koelkast maakt de korrel steviger en beter geschikt om te bakken.
- Extra smaakdimensie? Voeg een scheutje limoensap of wat vissaus toe voor een frisse, diepe smaak.
- Speel met de toppings! Voeg wat gefrituurde uitjes, kroepoek of gebakken tempeh toe voor extra crunch.
- Wil je de ultieme Indonesische ervaring? Serveer de nasi goreng met een koude Bintang-biertje of een verfrissende ijsthee met citroen.
Nasi goreng is makkelijk, snel en een absolute smaakbom! Dit is zo’n gerecht waar je instant gelukkig van wordt. Het combineert de eenvoud van een doordeweeks maaltje met de rijke smaken van de Indonesische keuken. Bovendien kun je het helemaal naar je eigen smaak tweaken. Dus, trek die wok uit de kast en ga aan de slag. Eet smakelijk!

Nasi goreng
Ingrediënten
- 4 sjalotten
- 6 knoflooktenen
- 1 rode chilipeper
- 1 tl trassie
- 1/2 komkommer
- 2 stuks tomaten
- 7 el zonnebloemolie
- 4 stuks eieren
- 800 gr gegaarde, afgekoelde rijst
- 2 el ketjap manis
- 1 el sojasaus
- Sambal badjak voor erbij
Bereidingswijze:
- Snijd 2 sjalotten en de knoflook grof. Verwijder eventueel de zaadlijsten van de peper en snijd grof. Maal de sjalot met de knoflook, peper en trassie tot een boemboe (pasta) in een keukenmachine of met een vijzel.
- Snijd de andere twee sjalotten in halve ringen. Snijd de komkommer en tomaat in dunne plakken.
- Verhit 5 el olie in een koekenpan op middelhoog vuur en bak de sjalotten in ongeveer 7 minuten goudbruin en knapperig. Schep uit de pan, maar laat de olie erin. Laat de sjalotten uitlekken op keukenpapier en breng op smaak met zout.
- Bak in dezelfde olie 4 spiegeleieren.
- Verhit de rest van de olie (2 el) olie in een wok op hoog vuur. Bak de boemboe 3 minuten aan. Voeg de rijst toe en schep om zodat de boemboe goed over de rijst is verdeeld. Voeg de ketjap en sojasaus toe en schep weer om. Bak zo tot de rijst heet is.
- Verdeel de rijst over 4 borden. Leg op elk bord een spiegelei. Verdeel de gebakken uitjes, komkommer en tomaat over de borden en serveer met sambal.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.