Een fantastisch Marokkaans gerecht is lamstajine, die ik graag serveer met couscous. Voor deze lamstajine heb je wel wat meer tijd nodig. Ik maak dit vaak in het weekend – en dan graag in grotere hoeveelheid, zodat ik een gedeelte makkelijk in kan vriezen. Lamsvlees is hier heerlijk in maar wil je dat liever niet, dan werkt deze tajine ook prima met runderstoofvlees.
De smaken van Marokko in deze lamstajine
Dit is mijn versie van de Marokkaanse lamstajine. Daar hoort naar mijn mening abrikoos bij, kaneel (dit zit in de ras el hanout) en natuurlijk couscous om erbij te serveren. Het hoeft overigens echt niet gemaakt te worden in een tajine. Kan wel, dus als je die hebt dus zeker doen, maar het kan ook prima in een gewone stoofpan.
In dit geval zet ik het geheel in de oven. Dat zorgt ervoor dat ik niet bij hoef te blijven, maar op het vuur kun je dit ook bereiden.
Check ook mijn favoriete runderstoofschotel!

Marokkaanse lamstajine met courgette en abrikoos
Ingrediënten
- 4 el bloem
- 1,2 kg lamsstoofvlees in blokjes
- zeezoutvlokken en zwarte peper
- 3 el zonnebloemolie
- 1 ui gesnipperd
- 2 tenen knoflook geperst
- 1 rode chilipeper in dunne ringen
- 1½ el ras el hanout
- 1 blik tomaatblokjes 400 g
- 125 g gedroogde abrikozen in reepjes
- 2 el honing
- 2 dunne courgettes in dikke plakken
- 500 ml water
- ½ bosje peterselie fijngehakt
- 50 g doperwten als garnering
- 35 g pijnboompitten als garnering
Bereidingswijze:
- Verhit de oven voor op 160 °C (140 °C hetelucht). Doe het lamsvlees in een kom, strooi de bloem erover gevolgd door wat zeezoutvlokken en peper en schep om.
- Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie een grote braadpan op hoog vuur. Braad het lamsvlees in porties 5 minuten rondom aan in de braadpan. Schep uit de pan op een bord.
- Zet de braadpan op laag vuur en voeg de rest van de zonnebloemolie toe. Fruit de ui 5 minuten. Voeg de knoflook, chilipeper en ras el hanout toe en bak 1 minuut mee.
- Doe het lamsvlees met vleessappen terug in de braadpan. Voeg de tomaatblokjes, abrikozen en honing toe. Giet er 500 ml kokend water bij, breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de braadpan en zet 1 uur en 15 minuten in de oven. Haal de tajine na een halfuur en na een uur even uit de oven en schep met een soeplepel schuim en/of vet van het oppervlak van de vloeistof.
- Schep na 1 uur en 15 minuten nogmaals het vet van het oppervlak. Roer de plakken courgette erdoor en zet nog 30 minuten zonder deksel in de oven, of tot het lamsvlees zacht en gaar is.
- Kook ondertussen de erwten even kort. Je wilt dat deze nog mooi groen zijn en een beetje bite hebben. Verwarm ook een koekenpan en rooster hierin even kort de pijnboompitten tot deze mooi goudbruin zijn. Zet aan de kant.
- Bestrooi voor het serveren met de doperwten, peterselie en pijnboompitten. Lekker met couscous.
Voedingswaarde per portie
- Couscous recepten
- Diner
- Gezonde recepten
- Halal recepten
- Marokkaanse recepten
- Ovenschotel recepten
- Recepten
- Stoofschotel recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.