Een echte zomerklassieker met bite
Er zijn van die smaken die direct een gevoel oproepen. Een maiskolf van de barbecue is er zo eentje. Zodra die geur van geroosterde suikers en warme, rokerige zoetheid je neus bereikt, weet je dat het goed zit. Dit is zomer in zijn puurste vorm: zon op je gezicht, blote voeten in het gras en een kolf in je hand. Je bijt erin en hop, knapperige korrels barsten uit elkaar met een zachte plof. De natuurlijke zoetheid, die licht geblakerde randjes en een vleugje zout maken het een gouden combinatie. Wat mij betreft is dit geen bijgerecht, maar een hoofdattractie. Zo eenvoudig, zo lekker. Je hoeft er niet voor te zwoegen, maar het resultaat is altijd een feestje. En wedden dat iedereen erom vecht wie de laatste mag?
Maak het spectaculair!
Mais is wat mij betreft de stille held van de barbecue. Zo’n kolf lijkt misschien onschuldig, maar geef ‘m wat liefde en vuur, en je hebt ineens een smaakbom in handen. Het begint al bij het grillen: die zwarte streepjes geven niet alleen textuur, maar ook karakter. Vervolgens komt het afmaken: een royale lik boter die er langzaam overheen smelt, een kneepje limoensap dat de boel wakker kust, en een snufje chilipoeder voor pit. Wil je het echt bont maken? Smeer ‘m in met chipotle-mayo, bestrooi met verkruimelde feta of Parmezaanse kaas en eindig met wat koriander of verse peterselie. Mexican street food vibes, maar dan gewoon bij jou in de achtertuin. Het kost je bijna geen moeite, maar iedereen denkt dat je een barbecueheld(in) bent.

Makkelijk en snel
We houden van recepten die niet fout kunnen gaan, en dat is precies waarom ik dol ben op maiskolven van de barbecue. Je hoeft geen BBQ-goeroe te zijn om deze jongens perfect te grillen. Heb je weinig tijd? Gebruik voorgekookte kolven, smeer ze in met olie en hup, zo op het rooster. Liever wat meer bite? Neem rauwe mais en gril ze met schil en al, of wikkel ze in aluminiumfolie met een klontje kruidenboter voor die stoom-oven vibe midden in je BBQ. Geen gedoe met ingewikkelde marinades of gaarheid-checks: je hoort de mais vanzelf zachtjes knetteren en ziet de korrels een beetje kleuren. Het enige wat jij hoeft te doen, is erbij blijven met een glas rosé in je hand en genieten van het buitenleven.

Maiskolf van de barbecue
Ingrediënten
Ingrediënten
- 4 maiskolven vers met blad Kun je die niet vinden? Kies dan voorgekookte en sla stap 1 over.
- 2 tl chilizout
- 60 gr mayonaise
- 1 limoen (sap en rasp)
- 100 gr roomboter
- 100 gr feta
- Zout naar smaak
Bereidingswijze:
- Breng een pan met ruim water aan de kook. Kook de maiskolven ongeveer 3 minuten.
- Buig de bladeren naar achteren maar laat ze wel aan de kolf zitten. Besmeer de kolven ruim met boter, peper en zout.
- Verhit een gril tot deze medium heet is. Je wilt het niet te warm want het duurt wel even voor de kolven goed zijn.
- Bak ze op de gril rondom tot je her en der geblakerde stukjes hebt.
- Haal de maiskolf van de gril, besmeer ruim met mayonaise en sprenkel er wat limoensap overheen. Doe wat van de feta erover. Eindig met het chilizout en limoenrasp.
- Recepten
- BBQ recepten
- Dieetsoorten
- Groente recepten
- Mexicaanse recepten
- Seizoensrecepten
- Vegetarische recepten
- Wereldkeuken
- Zomer

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.