Lavendel shortbread cookies

Lavendel shortbread cookies: brosse zandkoekjes met een originele lavendelsmaak. Een smaaksensatie die je echt wilt proeven!

Shortbread zandkoekjes 

Shortbread is een soort kruimelig zandkoekje, maar veel steviger dan je van ons Nederlandse zandkoekje gewend bent. Het koekje wordt gemaakt van suiker, boter en bloem. Heel erg simpel, dus! En een leuk weetje: de kruimelige structuur komt door het hoge vetgehalte in de boter. 

Fan van zandkoekjes? Probeer dan ook eens frambozen shortbread met jam

Lavendel shortbread 

Ik maakte deze overheerlijke cookies met gedroogde lavendel. Deze koop je bij een eko-winkel, of bijvoorbeeld bij Dille & Kamille. Kun je het nergens vinden? Gelukkig wordt gedroogde lavendel ook online verkocht.

Lavendel kennen we allemaal wel als de heerlijk geurende bloem (dé kenmerkende geur van de Franse Provence), maar wist je dat lavendel ook vaak als kruid wordt gebruikt om eten op smaak te brengen? De smaak is sterk en bevat een bijzondere combinatie van zoet en bitter. Iets wat je zelf echt moet ondervinden! Eén tip: gebruik niet te veel, want anders is de smaak van deze lavendel shortbread cookies heel erg overheersend. Voorzichtig doseren is dus de truc…

Lavendel shortbread cookies

Lavendel shortbread cookies
Totale tijd55 minuten

Lavendel shortbread cookies

Pin recept Printen

Ingrediënten

24 stuks
  • 250 g zachte boter plus extra
  • 125 g fijne kristalsuiker
  • 250 g bloem
  • 125 g maismeel of maizena
  • 3 el gedroogde lavendel

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 150 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.
  • Doe de boter en kristalsuiker in een mengkom. Klop tot het mengsel bleek en luchtig is geworden.
  • Zeef de bloem en het maismeel in de kom, voeg de lavendelbloemen toe en roer lichtjes door met een houten lepel. Kneed kort tot je een deeg hebt.
  • Verdeel het deeg in tweeën en rol er twee rollen van, van ongeveer 20 cm lang.
  • Snijd elke rol in 12 plakjes en verdeel deze over de bakplaten. Laat een beetje ruimte tussen de koekjes.
  • Bak de lavendelkoekjes 30-40 minuten in de oven, of tot de randjes net iets beginnen te bruinen. Laat ze op een taartrooster afkoelen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.