En het mooiste? Je hoeft er helemaal geen uren voor in de keuken te staan. In drie kwartier staat dit pareltje op tafel!
Fried chicken bowl
De ster van de show is natuurlijk de Koreaanse fried chicken, kleine stukjes malse kippendij die je eerst marineert in een spicy mengsel van gochujang, rijstazijn, honing en sesamolie. Vervolgens geef je ze een crunchy jasje van maizena en bloem en frituur je ze in gloeiendhete olie tot ze goudbruin en knapperig zijn. Denk: krokant van buiten, sappig en mals van binnen.
En dan… de saus. O jongens, die saus! De marinade wordt opgewarmd met wat extra sojasaus en bruine suiker, zodat hij heerlijk dik en sticky wordt. De gefrituurde kip gaat erdoorheen en wordt helemaal bedekt met die glanzende, rode laklaag. Hier word je gewoon spontaan verliefd op.
Maar we stoppen niet bij kip alleen. Om de bowl in balans te brengen, maak je er een frisse salade bij van komkommer, bosui, little gem, munt en koriander, alles aangemaakt met een ponzu-honingdressing die net dat beetje extra umami geeft.
Alles samen: de rijst, de spicy fried chicken en die kraakverse salade, zorgt voor de ultieme hap: zoet, pittig, fris, knapperig, smeuĆÆg… Alle smaken in ƩƩn klap.
Wat is gochujang?
Gochujang is een veelzijdige en essentiƫle Koreaanse smaakmaker die de afgelopen jaren steeds populairder is geworden in de westerse keukens. Het is een dikke, pittige en lichtzoete chilipasta die vaak wordt gebruikt als basis voor sauzen, marinades en stoofschotels. Gochujang wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst, chilipepers, en zout. De fermentatie voegt een umami-achtige diepte toe die het een complexe smaak maakt, met een subtiele zoetheid en een fijne pittigheid.

Wat maakt dit gerecht Koreaans?
Wat dit gerecht echt Koreaanse vibes geeft, is de combinatie van gochujang, een typisch Koreaanse chilipasta, en de unieke smaakbalans van sesamolie, rijstazijn, en sojasaus. Gochujang is de basis die zo kenmerkend is voor de Koreaanse keuken en wordt gebruikt in tal van gerechten, van bibimbap tot de beroemde Korean fried chicken. De zoete, plakkerige saus die de kip bedekt, is dus niet alleen heerlijk, maar ook een eerbetoon aan de Koreaanse kooktradities. Daarnaast zorgen de frisse groenten en het gebruik van ponzu, een citrusachtige dressing, voor de frisse, lichte toets die de Koreaanse keuken ook zo kenmerkt. In Korea wordt fried chicken vaak geserveerd met verschillende bijgerechten, en met de combinatie van rijst en een salade zit je hier helemaal in de Koreaanse eetcultuur.Ā
Deze Koreaanse fried chicken bowl is ideaal voor als je iets spectaculairs wilt serveren zonder ingewikkeld gedoe. Perfect voor een vrijdagavondbankhangsessie, een etentje met vrienden of gewoon omdat je vindt dat je het verdiend hebt (en dat heb je!).

Koreaanse fried chicken bowl
Benodigdheden
- Frituurpan of stevige pan
- Keukenpapier
Ingrediƫnten
- 3 el gochujang
- 4 el rijstazijn
- 3 el honing
- 6 el sesamolie
- 3 el sojasaus
- 2 el donkerbruine basterdsuiker
- 500 gr kippendijfilet
- 100 ml karnemelk
- 300 gr rijst
- 1/2 komkommer
- 3 bosuien
- 1 little gem sla
- 15 gr munt
- 15 gr koriander
- 1 l zonnebloemolie/arachideolie
- 60 gr maizena
- 40 gr tarwebloem
- 3 el ponzu
Bereidingswijze:
- Roer de gochujang, rijstazijn, 2 el honing en 3 el sesamolie door elkaar in een kom.
- Doe 2/3e van de marinade in een steelpan en roer de sojasaus en bruine basterdsuiker erdoor. Breng op laag vuur aan de kook en haal de pan van het vuur.Ā
- Snijd de kippendijen doormidden en doe in de kom met de rest van de marinade. Roer er de karnemelk door en laat in de koelkast staan tot gebruik.Ā Hoe langer hoe beter.
- Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ā
- Snijd ondertussen de halve komkommer in de lengte in hele dunne plakken, snijd die plakken in hele dunne reepjes. Snijd de bosui schuin in hele dunne ringetjes. Snijd de sla in dunne repen. Pluk de blaadjes van de munt en koriander.Ā
- Verwarm de olie in de (frituur)pan tot 175 °C. Doe de maizena en de bloem in een diep bord. Haal de kip uit de marinade en schep om met het maizenamengsel. Zorg ervoor dat de kip goed bedekt is.Ā
- Frituur de kip, eventueel in delen, in 3-5 minuten goudbruin en knapperig. Schep af en toe om. Laat uitlekken op keukenpapier. Ā Ā
- Roer ondertussen de rest van de honing (1 el), de rest van de sesamolie (3 el) door de ponzu. Schep de groente en kruiden door de dressing.Ā
- Doe gochujang saus in een kom en schep de kip erdoorheen.Ā
- Serveer de kip met de saus met de rijst en de salade.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka