Alle kooktips

Hoe bewaar je je eten het beste in de koelkast?

Kooktips — 08 juni 2020
Door Miljuschka Witzenhausen

Onlangs gaf ik jullie hoe tips hoe je producten in de vriezer kunt bewaren Vandaag staat niet de vriezer, maar de koelkast in de spotlight. Want hoe bewaar je je eten het beste in de koelkast?

Houdbaarheid in je koelkast

Een op de vier Nederlandse koelkasten is te warm afgesteld en 85 procent van de Nederlandse huishoudens weet niet wat de ideale temperatuur zou moeten zijn. Dat blijkt uit onderzoek van het Voedingscentrum. Het verlossende antwoord: 4 °C is de perfecte temperatuur om voedselbederf en –verspilling te voorkomen!

Kliekjes in de koelkast

Pastasaus, rijstgerecht of andere kliekjes over? Laat het gerecht altijd eerst op kamertemperatuur komen voordat je het in de koelkast schuift. Doe het in luchtdichte plastic of glazen bewaarbakjes of plastic druk- en sluitzakjes. Bewaar de kliekjes dan maximaal drie dagen in de koeling.

Wat zet je waar?

Veel koelkasten hebben een speciale groente-la onderin. Hier kun je goed sla en andere bladgroenten bewaren, maar veel andere groenten kun je ook prima in het midden van je koelkast leggen. 

Handig om te weten: de achterkant van je koelkast is het koudst, de deur het warmst (want die gaat vaker open- en dicht). Achterin kun je dus het beste melk, yoghurt en andere zuivel bewaren. Boter kan in de deur of midden/bovenin de koelkast. 

Over eieren wordt veel getwist; in Amerika liggen ze standaard in de koeling, maar in Europa vaak erbuiten. Bewaar ze sowieso het liefst in hun kartonnen eierdoos, en dus niet in het speciale bakje wat in veel koelkasten zit. 

Potjes en flesjes met het één of ander – mayonaise, ketchup, olijven, sambal – kun je prima in de deur bewaren, omdat deze minder snel bederven. Zeker als ze nog dicht zijn.

Wat je niét in de koelkast moet bewaren

Al wordt er flink over gediscussieerd, ik raad bij de volgende producten af om ze in de koeling te bewaren. Het maakt de smaak, structuur en textuur er namelijk niet beter op!

  • Tomaten
  • Komkommer
  • Aubergine
  • Paprika
  • Courgette
  • Wortels
  • Uien
  • Knoflook
  • Avocado’s
  • Bananen
  • Citrusvruchten
  • Mango
  • Meloen
  • Ananas
  • Perziken

Handige producten

Dit zijn mijn ideale bewaarproducten voor in de koelkast: