Kookboeken die je als thuiskok in je kast moet hebben

Kookboeken zijn een geweldige manier om inspiratie op te doen als je het mij vraagt, Ik heb kasten vol, van basisboeken tot prachtige kookboeken uit alle hoeken van de wereld. In dit artikel deel ik een aantal van mijn favorieten. Met nadruk op ‘een aantal’, want hiermee kan ik pagina’s vullen!

1. De Smaakbijbel en De Kookbijbel – Niki Segnit

515x840
543x840

Omdat ik niet kan kiezen welke van deze twee bovenaan dit lijstje moet, doe ik ze allebei. Deze twee boeken van de Amerikaanse Niki Segnit zijn het einde. De Smaakbijbel is een boek zonder recepten, maar draait helemaal om smaakcombinaties. Ontzettend leuk als je de basis een beetje onder de knie hebt en wilt experimenteren met verschillende ingrediënten (of de inhoud van je koelkast!). De Kookbijbel staat juist vol basisrecepten, waarbij ze eindeloos associeert en zo komt tot allerlei variaties van de basisgerechten.

2. Zout, vet, zuur, hitte – Samin Nosrat

550x676

Dit boek Zout, vet, zuur, hitte is misschien beter bekend onder zijn Engelse naam: Salt, Fat, Acid, Heat, waarvan ook een gelijknamige serie is gemaakt die je kunt zien op Netflix. Volgens chef Samin (die ook echt de meest aanstekelijke presentator ooit is), hoef je ‘alleen maar’ de vier elementen zout, vet, zuur en hitte te beheersen om echt goed te kunnen koken. In dit boek legt ze heel veel basis-kooktechnieken uit en leer je begrijpen wat je doet. Zo waardevol!

3. Makkelijk met Miljuschka

MMM Cover kopie

Jaa ook mijn eigen boek is een favoriet die ik er vaak bij pak. Net als iedereen ken ik de race van het dagelijks leven, waardoor het eten er vaak tussendoor piept. No more! In mijn kookboek ‘Makkelijk met Miljuschka’ vind je 100 nieuwe recepten, met handige stap-voor-stapfoto’s die het je echt heel makkelijk maken. Ik geef je trucjes die koken een piece of cake maken en vertel je alles over mijn voorraadkast favorieten. Met Makkelijk met Miljuschka zet jij straks doordeweeks een snelle hap op tafel en maak je in het weekend zomaar een echt spektakelstuk. Van soepen en salades, makkelijke eenpansgerechten en traybakes tot snelle pasta’s, smaakvolle curry’s en zoete desserts en taarten.

4. Home Made Basics – Yvette van Boven

550x682

Een basiskookboek waarmee je kunt leren koken. In eerste instantie had Yvette van Boven dit boek bedacht als kinderkookboek, waardoor het uitgangspunt echt héél eenvoudig is. Home Made Basics is perfect voor beginnende koks (als cadeautje voor iemand die op zichzelf gaat wonen bijvoorbeeld) maar ook voor mensen met meer ervaring in de keuken is er in dit boek genoeg te beleven.

5. Plenty – Yotam Ottolenghi 

550x766

Moeilijk kiezen tussen alle heerlijke kookboeken van icoon Yotam Ottolenghi. Dit boek Plenty is niet zijn eerste, maar wel het boek waarmee hij wereldwijd bekend werd. Niet geschikt voor echte beginners misschien, maar wel voor mensen die zin hebben in een uitdaging. Die uitdaging zit hem overigens vooral in de ingrediëntenlijsten die vrij lang zijn, want de receptuur is verder ontzettend goed en duidelijk. Ook een aanrader: zijn boek OTK – Shelf Love, waarin hij voorraadkastrecepten uit zijn testkeuken deelt.

6. De basis van het koken – Jamie Oliver

922x1200

De koning van het eenvoudige koken is absoluut Jamie Oliver. Met zijn kookboeken ontketende hij een ware culinaire revolutie. Opeens gingen alle Britten thuis Italiaans koken en zelfs hun eigen pasta maken, totaal anders dan in het tijdperk voor hij bekend werd. Er kwamen televisieprogramma’s en een eindeloze reeks kookboeken, maar dit boek De basis van het koken is – inderdaad – een goede basis.

7. River Cafe 30 – Ruth Rogers & Rose Gray

550x702

Een van de bekendste restaurants van Londen is het River Cafe. De plek waar de carrière van Jamie Oliver vleugels kreeg en toonaangevend vanaf het begin. Hier koken ze simpel, modern Italiaans met ingrediënten van het seizoen. Er zijn verschillende River Cafe kookboeken, maar dit River Cafe 30 is een heel fijn boek met hun meest beroemde gerechten en wat inspirerende nieuwe dingen.

8. Made in India – Meera Sodha

550x729

Als je graag Indiaas eet, is dit boek van de Brits-Indiase Meera Sodha een enorme aanrader. Toegankelijk genoeg voor beginners, maar wel écht Indiaas. Dit boek Made in India staat vol Meera’s familierecepten, waar ik nooit genoeg van krijg. 

Cheesecakeboek miljuschka
Mijn cheesecake

“Ik zag wel dat je naar m’n cheesecake”

Mijn jarenlange droom is eindelijk uitgekomen, mijn eigen cheesecakeboek. Ik heb maar liefst 18 jaar aan dit boek gewerkt. Wat je kan verwachten?

Meer dan 80 recepten en voor elke gelegenheid de perfecte cheesecake.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.