Waarom risotto zo magisch is
Risotto maken voelt bijna als een klein ritueel. Het langzaam toevoegen van bouillon, het rustig roeren, de geur die zich langzaam door je keuken verspreidt⦠het dwingt je om even stil te staan en mee te bewegen met de pan. En dat is misschien wel het mooiste: een gerecht dat je geduld beloont met romigheid, diepte en smaak. Risotto is niet zomaar eten, het is een ervaring.
Paddenstoelen zijn de smaakmakers van dit gerecht
Champignons, kastanjechampignons of misschien shiitakes, paddenstoelen geven risotto die aardse, volle smaak waar je naar verlangt. Rooster of bak ze goed aan zodat ze hun vocht verliezen en een stevige bite krijgen. Zo krijgen ze dat diepe, umami-karakter en blijft je risotto allesbehalve saai. Een snufje tijm of rozemarijn erbij? Instant restaurantgevoel.

De kleine dingen die het verschil maken
Knoflook, ui en een scheutje witte wijn vormen de basis van een goede risotto met paddenstoelen. Die wijn geeft net dat vleugje frisheid waardoor het gerecht niet te zwaar wordt. En vergeet vooral de boter en Parmezaanse kaas aan het einde niet, dat maakt ām romig, smeuĆÆg en echt af. Proef, voeg toe, proef weer: dat is het geheim van risotto.
Perfecte combi’s voor bij risotto
Een bord dampende paddenstoelenrisotto schreeuwt om een goed glas wijn. Denk aan een frisse sauvignon blanc voor contrast of juist een ronde chardonnay die de romigheid oppakt. Serveer er een simpele groene salade naast en je hebt een diner dat met minimale moeite groots aanvoelt.

Koken uit de voorraadkast ā risotto met paddenstoelen
Ingrediƫnten
Ingrediƫnten
- 150 gr risottorijst
- 1 kleine ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 zakje 15 gr porcini
- 150 gr doperwten
- 150 gr kipdijfilet in blokjes
- 100 gr spinazie
- 1 liter bouillon
- 125 ml witte wijn
- Peper en zout
- Geraspte kaas optioneel
Bereidingswijze:
Instructies
- Verhit eerst de bouillon tot het goed heet is. Week de porcini minimaal 20 minuten in heet water tot ze zacht zijn geworden. Snij dan in kleinere stukjes. Zet apart. Snipper de ui en snij de knoflook klein.
- Snijd de kip in kleine blokjes, doe er zout en peper op en bak deze op hoog vuur goudbruin en krokant. Zet ook deze even apart.
- Verhit een ruime koekenpan of een wok met wat olijfolie. Bak de ui tot deze glazig is en voeg dan de knoflook toe. Laat heel even meebakken. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak dit even mee tot de korrels gaan glanzen. Giet de witte wijn erbij en roer tot nagenoeg alle wijn verdampt is.
- Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Elke keer wacht je tot de bouillon bijna (maar niet helemaal!) verdampt is voor je weer een flinke scheut toevoegt. Dit herhaal tot de rijst gaar is. Dit zal zoān 35-45 minuten in beslag nemen.
- Halverwege kun je de gesneden porcini toevoegen en tegen het eind voeg je de spinazie, de doperwten en de kip toe. Laat de spinazie slinken en de doperwten en kip weer goed heet worden.
- Doe er op het eind wat geraspte parmezaanse kaas door en eet meteen.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Meer over Miljuschka