Koken met stoom

Koken met stoom is een gezonde manier van eten garen, waarbij weinig vitaminen en mineralen verloren gaan en de smaak ook nog eens super goed behouden blijft. Een klassieke win-win dus. Benieuwd hoe je dat stomen aanpakt? Ik geef je tips!

Wat is stomen?

Om bij het begin te beginnen: stomen is een kooktechniek. Hierbij gebruik je de damp van kokend water (of bouillon, of zelfs wijn!) om ingrediënten te laten garen. Het is eenvoudig, alle voedingsstoffen blijven behouden en de ingrediënten blijven mooi van kleur en intens qua smaak. Daarbij hoef je geen vet toe te voegen om je eten te garen, het is dus ook een heel lichte manier van koken. Meestal wordt met stomen ‘droog stomen’ bedoeld: waarbij het water niet in aanraking komt met de ingrediënten.

Verschillende manieren van stomen

Stomen kun je op een aantal manieren doen. Dit zijn de meest voorkomende stoommethodes:

  • In een vergiet
    De simpelste stoommanier van allemaal is misschien een vergiet. Je doet een laagje kokend water in een grote pan waarop een vergiet past en zorgt dat de onderkant van het vergiet het water niet raakt. Vervolgens kun je de ingrediënten in het vergiet doen en het deksel erop leggen. Voilá: een zelfgemaakte stoompan.
  • In een stoompan of stoombloem
    Er bestaan speciale stoompannen die een zelfde soort systeem hebben als wanneer je zelf een stoompan maakt met een vergiet. Heb je niet zoveel ruimte in je keuken? Een stoombloem is dan een handig alternatief. Een stoombloem is een klein uitvouwbaar ‘vergiet’ voor onderin je pan, waarin je vooral groente gemakkelijk kunt stomen. Het nadeel is dat er niet zo veel in past: als je voor meerdere mensen kookt moet je dat dus in delen doen.
  • In een stoommandje
    Bij de toko koop je al voor een paar euro een bamboe stoommandje. Ideaal, want die zet je gewoon op een pan met kokend water en je bent good to go. Je kunt ze bovendien stapelen, zodat je meerdere ‘verdiepingen’ hebt waarin je kunt stomen. Deze mandjes zijn ook handig om bijvoorbeeld dimsum, bao’s en andere deegwaren zoals deze heerlijke broodjes in te stomen. Bamboe stoommandjes hebben wel een specifieke geur, houd daar rekening mee. Je kunt ze ook wat minder gemakkelijk schoonmaken dan een roestvrij stalen stoombloem.

Gestoomde broodjes Stoom

  • In een couscouspan
    De lekkerste couscous die wel je niet, die stoom je! Een couscouspan, of ‘couscousière’, bestaat uit twee delen. Onderin maak je het stoofpotje (vlees, of iets op basis van groente en kikkerererwten bijvoorbeeld) en daarboven stoom je de couscous. Alleen op die manier krijg je echt lekkere, fluffy couscous.
  • In een stoomoven
    Met een fancy stoomoven kun je je stoomhart helemaal ophalen. Je kunt er niet alleen groente in stomen, maar ook bijvoorbeeld rijst, aardappels, pasta, vlees en vis. Een mini-variant hiervan is een elektrische stoompan, die ook vaak gebruikt wordt om babyhapjes in te maken.

Oosterse zalm Stoom

  • In de oven (en papilotte)
    Een oldschool manier van stomen is en papilotte, waarbij je een pakketje maakt van bakpapier, aluminiumfolie of bijvoorbeeld pandan- of bananenblad. Je sluit de ingrediënten – zoals groenten, kip, of vis – hermetisch af, waardoor ze gaar stomen. De smaak blijft goed behouden en je kunt allerlei smaakmakers toevoegen aan de pakketjes, zoals verse kruiden of een scheutje wijn.

Koken met stoom

Als je je methode hebt gekozen, kun je los. Bijna alles kun je stomen, dus laat je fantasie de vrije loop. Een groente als aubergine, die normaal gesproken véél olie nodig heeft om echt lekker te worden, kun je bijvoorbeeld uitstekend stomen. Daardoor wordt ie helemaal gaar en lekker silky, zonder liters olie. Kip en vis zijn ook heel geschikt om te stomen, omdat het een vrij ‘zachte’ manier van bereiden is. Door ze te stomen, loop je minder kans dat ze droog worden. Zelfs de meer droge delen van een kip, zoals de kipfilet, houd je lekker juicy als je ze stoomt. Kant-en-klare of zelfgemaakte dumplings kun je ook heel goed stomen. Die van de toko kun je rechtstreeks uit de diepvries in je stoommandje gooien. Even geduld, dipje erbij en klaar is je sjieke borrelhapje of diner voor één.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.