Stel je voor: je neemt een hap van een smeuïge kruidkoek, doordrenkt met de diepe, rijke smaak van goede koffie. De combinatie van geurige specerijen, knapperige noten en zoete rozijnen zorgt voor een smaakexplosie die je direct een gevoel van geborgenheid geeft. Deze koffie kruidkoek is niet zomaar een tussendoortje; het is pure verwennerij die je doet glimlachen bij elke hap.
Je moet deze koek proberen!
Deze koffie kruidkoek is een feestje voor je smaakpapillen. De krachtige tonen van koffie harmoniseren prachtig met de warmte van koekkruiden, terwijl de noten en rozijnen voor een heerlijke textuur zorgen. Het is de perfecte traktatie voor bij je ochtendkoffie, als zoete afsluiter van de dag, of gewoon wanneer je jezelf wilt verwennen met iets bijzonders.
Koffie en kruidkoek
Koffie en kruidkoek zijn een match made in heaven. De bittere nuances van de koffie versterken de zoetheid van de kruidkoek, waardoor een perfecte balans ontstaat. Bovendien zorgt de toevoeging van koffie voor een extra dimensie in smaak die je niet wilt missen. Het is alsof je favoriete kopje koffie en je geliefde plak kruidkoek samen een dansje doen op je tong.

Koffie kruidkoek
Ingrediënten
- 200 gr rozijnen
- 1 tl baking soda
- 250 ml sterke koffie
- 50 gr boter
- 200 gr lichtbruine basterdsuiker
- 1 ei
- 1 tl vanille extract
- 125 gr bloem
- 100 gr amandelmeel
- 50 gr walnoten grof gehakt
- 50 gr hazelnoten grof gehakt
- 3 tl koekkruiden
- ¼ tl zout

Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 175˚C.
- Vet een rechthoekig cakeblik van 20 x 30 cm in en bekleed deze met bakpapier. Heb je die niet dan kun je ook een gewoon cakeblik van 25 cm gebruiken.
- Doe de rozijnen in een kom en strooi hier de baking soda overheen. Giet de koffie over de rozijnen heen. Laat dit ongeveer 5 minuten staan.
- In een andere kom meng je de boter, suiker en het ei. Klop dit door tot het goed gemengd is. Roer de vanille erdoor.
- In een andere kom meng je de beide bloemsoorten, de koekkruiden en het zout. Voeg dit toe aan je botermengsel en roer het goed door.
- Voeg als laatste de noten en je rozijnen-koffiemengsel toe. Roer goed door en giet over je cakevorm.
- Zet in de voorverwarmde oven voor 35 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Gebruik je een gewoon cakeblik hou dan rekening met een langere baktijd. Hou ongeveer 45 minuten aan. Maar check het altijd met een houten prikker. Laat de cake 5 minuten staan voor je hem uit het blik tilt met het bakpapier.
- Laat goed afkoelen voor je hem aansnijdt!
- Geniet met een lekker kopje koffie.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.