Thaise basilicum kun je niet altijd goed verkrijgen en zeker niet in de supermarkt, maar als je een toko of een grotere Aziatische supermarkt in de buurt hebt kun je het meestal wel vinden. Of zelf een potje kopen en in de keuken verbouwen is nóg handiger.
Maken van het schaafijs
Dat ik gek ben op schaafijs is misschien geen verrassing. En de reden daarvan is dat het maken van schaafijs zo ontzettend snel en lekker is. En in combinatie met de koffie-creme karamel is het echt top.
Het schaafijs maak je eenvoudig door een suikersiroop te maken. Hiervoor doe je de suiker en water in een pannetje en je verwarmt het tot de suiker helemaal is opgelost. Zorg dat er geen kristallen meer zichtbaar zijn.
Je mengt het nu met de overige ingrediënten voor het schaafijs en je zet het in een bak in de vriezer.

Koffie-crème karamel met pomeloschaafijs
Ingrediënten
Ingredienten voor het schaafijs
- 65 g suiker
- 2 el water
- 60 ml sinaasappelsap
- 60 ml pomelo- of grapefruitsap
- 100 ml citroensap
- 50 ml wodka
Voor de crème karamel
- 75 g suiker
- 200 ml gecondenseerde melk
- 300 ml volle melk
- 150 ml slagroom
- 2 eieren
- 1 eidooier
- 3 tl oploskoffie
- 1 el aardappelzetmeel
- Zout
- Thaise basilicum

Bereidingswijze:
- Meng voor het schaafijs de suiker met het water in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost.
- Neem de pan van het vuur en meng het suikerwater met de rest van de ingrediënten voor het schaafijs.
- Giet het vocht in de diepvriesbak en zet deze in de vriezer tot de inhoud volledig is bevroren.
- Verwarm de oven voor op 150 °C en vet de schaaltjes in.
- Zet voor de crème caramel een steelpan met een dikke bodem op laag vuur en voeg de suiker toe. Laat de suiker in circa 5 minuten karamelliseren tot hij amberkleurig is. Verdeel de hete karamel over de schaaltjes.
- Meng de overige ingrediënten voor de crème caramel behalve de Thaise basilicum in een maatbeker en mix met behulp van een garde of staafmixer tot een gladde massa. Giet het mengsel in de schaaltjes.
- Zet de schaaltjes in een braadslede en vul deze tot aan de helft van de schaaltjes met heet water. Gaar de crème caramel circa 45-60 minuten in de oven. De vulling moet stevig zijn, maar niet volledig gestold. Laat de crème caramel afkoelen in de koelkast.
- Stort de afgekoelde crème caramel voorzichtig op een bordje. Haal het ijs uit de vriezer en schraap het met een vork tot schilfers. Schep wat schaafijs op de crème caramel en garneer met wat Thaise basilicumblaadjes.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.