Zo maak je een prachtig koekhuisje voor kerst

Van zo’n zelfgemaakt koekhuisje krijg ik altijd hele warme gevoelens: het is fantastisch om samen met de kinderen te bakken en te versieren. Het vereist even wat geduld en precisie, maar oh: het resultaat is verbluffend mooi.

Ik geef het toe; dit koekhuisje is heel veel werk. Maar wel superleuk werk. Typisch iets dat je maakt voor kerst. Je kunt er zelfs een lampje in hangen en het huisje ergens neerzetten zonder dat je het opeet, net als in grote hotels. Gewoon, omdat het er zo gezellig uitziet.

Dit koekhuisje komt uit het kinderbakboek van Miljuschka & Felina

Ik heb samen met mijn dochter Felina een heerlijk kinderbakboek gemaakt, waar ook dit recept in staat. Samen delen wij het plezier van bakken en daarom hebben we speciaal voor jou onze 25 lekkerste recepten verzameld. Bij elk recept staan ook handige illustraties, zodat elk kind makkelijk mee kan doen. We zijn er zo trots op!

De gehele opbrengst gaat naar EpilepsieNL; een goed doel dat heel belangrijk voor ons is. Je bestelt het boek heel gemakkelijk online via deze link.

Koekhuisje

Koekhuisje
Totale tijd2 dagen

Koekhuisje

4.34 van 30 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 personen

Voor het koekhuisje

  • 375 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1/2 tl baking soda
  • 4 tl koekkruiden
  • 1/4 tl zout
  • 85 g ongezouten boter op kamertemperatuur
  • 150 g lichtbruine basterdsuiker
  • 1 groot ei op kamertemperatuur
  • 120 ml dikke honing
  • 2 el water

Voor de 'lijm'

  • 120 g eiwit
  • 600 g poedersuiker

Als versiering

  • snoep

Bereidingswijze: 

  • Zoek het sjabloom voor het koekhuisje op via miljuschka.nl/bakboek. Print het uit en knip de onderdelen uit.
  • Meng de bloem, baking soda, koekkruiden en het zout in een grote kom. Zet apart.
  • Doe de boter en basterdsuiker in de kom van de mixer. Mix ze op middelhoge snelheid tot je een heel glad en romig mengsel hebt. Dit duurt ongeveer 2 minuten.
  • Klop het ei, de honing en het water er op hoge snelheid door.
  • Schraap het mengsel van de zijkanten van de kom en klop alles nog een keer door.
  • Meng er op lage snelheid het bloemmengsel door. Het deeg is als het goed is heel dik.
  • Verdeel het koekdeeg in twee delen. Maak hier platte schijven van en pak ze allebei in met plastic folie. Leg ze minimaal 2 uur of maximaal drie dagen in de koelkast.
  • Verwarm eerst de oven voor op 180˚C.
  • Bekleed de bakplaten met bakpapier of siliconen bakkmatten
  • Haal de schijven koekdeeg uit de koelkast. Leg ze een stukje van elkaar af tussen twee stukken bakpapier. Dat is nodig omdat het koekdeeg anders aan het aanrecht blijft plakken.
  • Rol de stukken deeg tussen het bakpapier uit tot plakken van ongeveer 1/2 cm dikte. Je wilt dikke stukken voor je koekhuisje.
  • Bestuif de onderkant van je sjablonen met een beetje bloem. Als je dit niet doet kan het deeg aan het papier blijven plakken.
  • Leg de sjablonen op het deeg en snijd met een pizzasnijder of een klein mesje alle onderdelen uit het deeg. Je hebt er van elke maat twee nodig. Rol van de restjes deeg weer nieuwe plakken van 1/2 cm, zodat je genoeg hebt voor alle onderdelen. Leg alle stukken deeg op de bakplaten. Laat 3 cm afstand tussen de onderdelen. Als ze bij het verplaatsen een beetje zijn vervormd, zorg dan dat de randen weer recht zijn.
  • Bak de schoorsteenstukken ongeveer 12-13 minuten of tot de randen lichtbruin zijn. Bak de andere onderdelen van je huis ongeveer 18-20 minuten of tot de randen lichtbruin zijn.
  • Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen op de bakplaten of op een andere platte onderrond. De ondergrond moet echt plat zijn, anders krullen de randen misschien op.

Lijm maken

  • Doe de eiwitten met ongeveer 400 gram van de poedersuiker in de kom van de mixer. Klop een paar minuten op lage snelheid.
  • Voeg de rest van de poedersuiker toe en klop tot het mengsel de dikte heeft van vanillevla. Doe de icing in het knijpflesje.
  • Kies een basis uit waarop je je huisje gaat bouwen, bijvoorbeeld een cakestandaard of een houten plank. Zoek spullen bij elkaar waarmee je de muren rechtop kunt houden, bijvoorbeeld knijpers, blikjes, waterflesjes etc.
  • Begin met twee muren van je huis: 1 zijkant en de voorkant. Spuit een dikke laag icing uit je knijpflesje op 1 lange kant en 1 korte kant van 1 zijkant van het huis. Plak hem aan je basis vast. Gebruik de dingen die je hebt verzameld om te zorgen dat je muur rechtop blijft staan.
  • Spuit een lijntje icing langs de onderkant van de voorkant van het huis. Plak hem vast op je basis en aan de zijkant die er al staat. Houd een paar minuten vast tot de icing een beetje vastgeplakt is. Gebruik weer allerlei dingen om de muren omhoog en tegen elkaar te houden.
  • Herhaal dit met de tweede zijkant van het huis en de achterkant van het huis. Vul elke naad, aan de binnen- en buitenkant en alle gaatjes en hoekjes op met de icing. Wees niet bang om flink wat te gebruiken. Als de icing opgedroogd is ziet hij eruit als sneeuw. Laat het huisje minimaal 1 uur drogen op kamertemperatuur voor je het dak erop zet.
  • Spuit een dikke lijn icing aan de binnenkant van 1 dakdeel. Plak het aan de bovenkant op je huis. Houd het een paar minuten op zijn plaats. Doe hetzelfde met het tweede dakdeel. Voor je gaat versieren moet de icing op het huis helemaal droog zijn. Laat het huis op kamertemperatuur minimaal 3 uur staan of zelfs de hele nacht.
  • Dek restjes royal icing goed af en sluit het knijpflesje. Je hebt deze lijm straks weer nodig om de snoepjes op je huis te plakken. Ga helemaal los met de versiering. Plak met de icing snoepjes op je huis en maak het zo mooi als je kunt!
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

4.34 from 30 votes (29 ratings without comment)