Kruimige aardappels
Bij een knapperige aardappel heb je rekening te houden met twee factoren. De eerste is de aardappel die je kiest. Ik ga in dit geval voor een kruimige aardappel, want hierdoor wordt de buitenkant lekker crispy en blijft de binnenkant heerlijk zacht.
Ganzenvet
Een tweede belangrijke factor is een combi van olijfolie en ganzenvet. Ja, je hoort he goed. Dat tweede is erg populair in de Franse keuken. Ganzenvet heeft een rijke, volle smaak die goed past bij de aardappels.
Ik kook de aardappels voor, schud ze even goed door elkaar en meng ze vervolgens met het verwarmde vetmengsel. Daarna gaat het geheel de oven in. Tussendoor goed blijven schudden en je haalt na 50 minuten de meest crispy aardappel ever uit je oven.
Ganzenvet koop je trouwens bij gespecialiseerde voedingswinkels, slagers en soms ook bij supermarkten. Kun je het niet vinden? Bestel het dan online.
Verse kruiden
Om de aardappels wat extra smaak te geven voeg ik nog wat verse kruiden toe zoals tijm en rozemarijn. Dit voeg ik pas toe, zodra ik de aardappels uit de oven haal. Je wil namelijk niet dat je verse kruiden te heet worden, anders verliezen ze hun smaak. En geloof me, dat wil je niet. Maak het indien nodig af met wat Maldon zout. Een mild korreltje zout, gewonnen uit Engeland.
Andere aardappelgerechten
Probeer naast deze knapperige aardappels uit de oven ook eens andere aardappelgerechten zoals deze aardappel-knolselderijpuree met gegratineerde kaas. En wat dacht je van deze geroosterde zoete aardappel met peer? Ook een klassieke aardappelgratin is heerlijk op de kersttafel. I love it!
Het recept van deze knapperige aardappels uit de oven vind je hieronder. Fijne kerstdagen!


Knapperige gebakken aardappels uit de oven
Ingrediënten
- 1 kg kruimige aardappelen
- 3 tenen knoflook
- 150 ml olijfolie
- 50 gr ganzenvet
- 4 takjes rozemarijn
- 4 takjes tijm
- Maldon zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor op 200º graden Celsius.
- Schil de aardappels en snijd deze in gelijke stukken. Kook de aardappelblokjes met de knoflooktenen, tijm en rozemarijn voor ongeveer 15 minuten voor.
- Voeg ondertussen de olijfolie en het ganzenvet toe aan een ovenschaal en zet het voor 10 minuten in de oven.
- Haal de ovenschaal uit de oven. Schud de aardappels even goed door in de pan, breng de aardappels over naar de ovenschaal en meng met het verwarmde vet.
- Zet de ovenschaal met aardappels voor ongeveer 50 minuten in de oven. Roer de aardappels iedere 15 minuten een keer goed om, zodat het vet goed verspreidt.
- Serveer de knapperige aardappels uit de oven op een schaal en garneer, eventueel met extra takjes rozemarijn en tijm. Proef en maak (zo nodig) af met Maldon zout.
- Recepten
- Bijgerechten
- Feestdagen recepten
- Kerst bijgerechten
- Kerstrecepten
- Ovenschotel recepten
- Ovenschotels

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.