Couscous
Couscous, wie kent het niet? Dit graanproduct gemaakt van durumtarwe is afkomstig uit Marokko – hier wordt het vaak op vrijdag geserveerd, de heilige dag van de islam. Inmiddels is het ingrediënt ook in ons kikkerlandje volop verkrijgbaar en vind je het terug op menig menukaart.
Couscous wordt gemaakt van griesmeel, die met water tot kleine harde korrels worden gewreven. De korrels worden in verschillende diktes verkocht en kunnen zowel warm als koud gegeten worden. Doordat het een heel neutraal – en daardoor veelzijdig – product is, is het een goede vervanger voor als je eens een keer wat anders wilt dan pasta, rijst of aardappelen. Verandering van spijs doet tenslotte eten.
Kleurige couscoussalade
Hoewel ik het heerlijk vind om couscous te serveren naast een lekkere tajine gebruik ik het deze keer om er een kleurige couscoussalade mee te maken. Omdat couscous van zichzelf niet veel smaak heeft, gebruik ik smaakmakers zoals bieslook, honing en korianderzaad om lekker veel smaak aan de salade toe te voegen. Ook voeg ik frisse sinaasappelpartjes toe en cashewnoten voor een lekkere crunchy bite. Serveer als voorgerecht of als lunch in plaats van de “standaard” bammetjes. Lekker joh!

Kleurige couscoussalade
Ingrediënten
- 300 g couscous
- 1 sinaasappel witte vlies verwijderd en in partjes gesneden
- 50 g cashewnoten geroosterd en grof gehakt
- 100 g baby spinazie
- 6 el extra vierge olijfolie
- 1/2 tl korianderzaad fijn geplet in een vijzel
- 3 el zongedroogde tomaten fijngehakt
- 15 g bieslook fijngesneden
- 1 el honing
- sap van 1/2 citroen
- 50 g feta verkruimeld
- 1 rode ui dungesneden, voor garnering
- 2 el rode wijnazijn
Bereidingswijze:
- Snijd de rode ui in ringen en doe deze samen met de rode wijnazijn in een kom. Laat even marineren tot gebruik.
- Kook de couscous volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Rooster de cashewnoten goudbruin en hak grof.
- Meng voor de dressing de olie, het korianderzaad, de zongedroogde tomaten, bieslook, honing en het citroensap in een grote mengkom.
- Doe de couscous, sinaasappelpartjes en spinazie in een grote kom en schep alles goed om. Proef en breng op smaak met zout en peper. Laat 5 minuten trekken.
- Schep de salade over op een serveerschaal of in kommen, verdeel de feta en ingemaakte rode ui over de salade en serveer direct.
- Recepten
- Couscous recepten
- Lunch recepten
- Makkelijke recepten
- Marokkaanse recepten
- Salade recepten
- Snelle recepten
- Voorgerechten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
