Kip met rijst
Chicken!!! Ik houd ervan, het zit lekker vol met eiwitten en je kunt het ontzettend goed op smaak brengen. En dat doe ik ook zeker, met een Aziatische marinade. Verder ga ik aan de haal met flink wat bosui, paprika en sperziebonen. De groenten bak ik met knoflook en gember – hierdoor heeft het een net wat andere smaak. Het belooft een ontzettend lekker en vooral simpel gerecht te worden.
Hoe marineer je kip?
Voor dit gerecht gebruik ik geen kipfilets, maar kippendijen. De kippendijen zijn namelijk iets vetter dan de kipfilets, waardoor ze net wat minder snel droog worden. Door ze ook nog eens te marineren voordat je ze gaat bereiden, kun je de smaak versterken en het vlees malser maken. Of je nu van zoet, pittig of hartig houdt, er zijn talloze marinades die je kunt gebruiken. Dit keer ga ik voor een Aziatische marinade. Ik gebruik: sojasaus, oestersaus, maïzena, knoflook en gember. Houd je van pittig? Dan kun je er altijd nog een rood pepertje aan toevoegen. Laat de kippendijen minimaal 30 minuten tot maximaal 24 uur marineren. Hierdoor worden de smaken net wat intenser.
Hoe blus je jouw gerecht af?
Het afblussen van een gerecht houdt in dat je vloeistof toevoegt aan de hete pan waarin je aan het koken bent. Dit helpt niet alleen om de smaken te balanceren, maar kan ook helpen om aangebrande restjes van de bodem van de pan los te maken en mee te nemen in de saus. Blus je jouw gerecht af, dan kun je verschillende soorten vloeistof gebruiken. Daarbij kun je denken aan bouillon, room, fond, wijn, honing en nog veel meer. In dit geval gebruik ik rijstazijn. Dat past perfect bij mijn kip en rijst met Aziatische twist.
Spicy komkommer salade
De kip met rijst serveer ik het liefste met mijn spicy komkommer salade. Spicy komkommersalade klinkt als een vrij simpel gerecht. Dat is het in principe ook. Voor het geval je het gemist hebt, een spicy komkommersalade is eigenlijk niets meer dan komkommer ondergedompeld in een lekker spicy sausje. Door de komkommer is de salade mega knapperig en het spicy sausje maakt het echt helemaal af.

Ben je benieuwd naar andere gerechten met kip? Probeer dan ook eens mijn limoen-rijstbowl met pittige kipreepjes en tomatensalsa, kippendijen met abrikozen en rijst uit de oven, eenpansrijst met misokip en snelle komkommerpickles en broccolirijst met kip en witte asperges.

Kip met rijst
Ingrediënten
- 600 gr kippendijfilet
- 1,5 el sojasaus
- 2 el oestersaus
- 2 el maïzena
- 2 el knoflookpoeder
- 2 el gemberpoeder
- 100 ml neutrale olie
- 1 bosje lente-ui
- 1 rode paprika
- 500 gr sperziebonen
- 50 ml rijstazijn
- 5 tenen knoflook
- 400 gr zilvervliesrijst
- olie om in te bakken
- 2 cm gember (geraspt)
- wasabi sesamzaadjes
Bereidingswijze:
- Maak de kippendijfilet schoon, snijd het in stukjes en leg het in een kom.
- Marineer de kippendijen: voeg de sojasaus, oestersaus, maïzena, knoflookpoeder, 2 el gemberpoeder en olie toe aan de kom en meng alles goed door. Laat de marinade minimaal een half uurtje intrekken, dat is het lekkerste.
- Snijd vervolgens de lente-ui in stukjes van ongeveer 4 cm breed. Snijd de paprika in reepjes. Dop de sperziebonen en snijd ze in drieën.
- Bereid de zilvervlies rijst volgens verpakking.
- Bak de gemarineerde kip in de koekenpan. Haal de kip, zodra het goed gebakken is, uit de pan en maak de pan niet schoon. Je kunt controleren of de kip gaar is door een blokje door midden te snijden. Is de binnenkant mooi wit? Dan is de kip gaar. Is het vlees nog rood? Dan moet het nog even terug in de pan.
- Pak de nog altijd warme pan erbij, waar je de kip in hebt gebakken. Blus af met de rijstazijn. Snijd de knoflook en rasp de gember. Voeg de knoflook met de geraspte gember toe aan de pan.
- Voeg na 30 seconden de groenten toe. Bak Het geheel zo'n 3 tot 4 minuten op middelhoog vuur. Voeg tenslotte de kip toe en roer het nog even door.
- Serveer de kip en groenten met de rijst en besprenkel het gerecht met wat wasabi sesmzaadjes.
- Tip: heel lekker met mijn spicy komkommer salade.
- Recepten
- Aziatische recepten
- Budget recepten
- Dieetsoorten
- Eiwitrijk
- Kip recepten
- Vlees recepten
- Wereldkeuken

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.