Kerst cupcakes met cranberry’s en noten

Deze kerst cupcakes maak je zo

Qua noten kun je voor gemengde noten gaan, of een mix maken van jouw favoriete nootjes. Ik vind zelf walnoten en pecannoten bijvoorbeeld echt heerlijk in deze cupcakes, maar hazelnoten en amandelen zijn ook een heel goed idee.

Zowel het cakebeslag als de botercrème voor deze kerst cupcakes maakte ik in de KitchenAid. Deze keukenmachine maakt perfect luchtig cakebeslag én een prachtige gladde botercrème.

Voor de botercrème gebruik je goede kwaliteit roomboter; deze mix je luchtig in de kom. Vervolgens voeg je de poedersuiker, zout en vanille-extract toe en draai je alles op lage snelheid tot een glad geheel. Je kunt tot slot een minuscuul beetje melk toevoegen om de botercrème voor deze kerst cupcakes nog romiger te maken. 

Ook lekker om te maken deze feestdagen: deze feestelijke mini pavlova’s

Kenwood Kerst cupcakes
Kenwood Kerst cupcakes
Totale tijd35 minuten

Kerst cupcakes met cranberry’s en noten

4.28 van 11 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

12 cupcakes
  • 240 g bloem
  • 100 g suiker
  • 1 el bakpoeder
  • ½ tl zout
  • 250 ml volle melk
  • 1 tl vanille-extract
  • 1 groot ei of twee medium
  • 4 el gesmolten boter afgekoeld
  • 150 g cranberry's eventueel iets gehakt
  • 75 g noten gemengd, gehakt
  • 1 tl koekkruiden

Botercreme

  • 150 g boter op kamertemperatuur
  • 300 gr poedersuiker
  • 1-2 el volle melk
  • 1/2 tl vanille-extract
  • snufje zout
  • zilveren eetbare decoratieparels optioneel

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Bekleed een cupcakevorm met papiertjes of vet de muffinvorm heel goed in.
  • Doe bloem, bakpoeder, zout en koekkruiden in een aparte kom en roer dit even door zodat het gemengd is.
  • Doe het ei in een kom. Voeg de suiker, melk en vanille toe aan de eieren en klop dit goed door met een handmixer of keukenmachine.
  • Giet de (afgekoelde!) boter nu bij je eiermengsel en klop door. Voeg de overige droge ingrediënten (je bloemmengsel) toe aan de natte en klop voor niet langer dan 10 seconden. Dit is belangrijk om te zorgen dat de cupcakes niet te hard en droog worden! Roer de cranberry's en noten er met een spatel door.
  • Verdeel over je klaarstaande cupcake-papiertjes en bak voor ongeveer 20 minuten of tot een houten prikker er schoon uitkomt. Laat de cupcakes volledig afkoelen op een rek voor je de botercrème erop doet.

Botercrème

  • Voor de botercrème doe je de boter in een kom. Roer dit even los met een klopper. Voeg nu de poedersuiker, zout en vanille-extract toe en draai dit op lage snelheid tot een glad geheel.
  • Voeg eerst 1 eetlepel melk toe om het wat romiger te maken. Kijk hoe de dikte is. Is het nog te stevig? Voeg dan de tweede eetlepel toe.
  • Doe de botercrème over in een spuitzak en leg tot gebruik in de koeling.
  • Spuit de botercrème op de cupcakes zodra deze volledig zijn afgekoeld. Versier de toeven eventueel met de zilveren parels of andere kerstversiering.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.