Food is life! Maar van bepaalde gerechten word je écht instant gelukkig, zoals bijvoorbeeld van kaasfondue. Deze kaasfonduesandwich is net wat anders dan normaal maar sparked instant joy. Eigenlijk gek dat ik dit niet veel eerder heb bedacht eigenlijk, want al zeg ik het zelf: deze is echt geniaal!
Klassieke kaasfondue
Het “gezellige” potje kaasfondue is ontstaan in de jaren ’60 van de 20ste eeuw. De oorsprong van het gerecht is helaas minder gezellig en knus maar was pure noodzaak.
Kaasfondue is al eeuwenoud, het allereerste recept stampt uit 1768. En weet je zeker dat kaasfondue iets Zwitsers is? Er gaan verhalen rond dat de kaasfondue van oorsprong Frans is, aangezien de naam, fondue afkomstig is van het Franse woord fondre, wat smelten betekend.
Verder doen er twee verschillende verhalen de ronde over de geschiedenis van de kaasfondue. Het eerste verhaal beweert dat kaasfondue is ontstaan uit pure noodzaak. Kaas werd in de zomermaanden gemaakt en in de winter, wanneer alles was bedolven onder de sneeuw, was er er geen optie om naar buiten te gaan, dus werden alle restjes kaas − die eigenlijk niet meer te knagen waren − opgemaakt. Het smelten maakten het nog enigszins verteerbaar.
Het tweede verhaal beweert dat kaasfondue altijd al een delicatesse is geweest en dat het juist een gerecht was dat alleen de rijken aten. Dus ja…. wat is nou waar?
Een ding wat wél zeker is, is dat de Zwitsers de kaasfondue in de jaren 60 weer nieuw leven hebben ingeblazen. Met brood en wijn. Wat de oorsprong ook mag zijn, een ding weet ik zeker: die Zwitsers snappen het! Cheese is life!
Kaasfonduesandwich
Sweet dreams are made of cheese. Maar écht! Ik moet nog een kaas tegenkomen waar ik ‘nee’ tegen zeg, maar – ik zeg het niet graag – iedere dag kaasfondue is natuurlijk geen optie. Deze meid is gelukkig niet voor een gat te vangen en bracht daarom het volgende: een kaasfonduesandwich. Geniaal, I know. Op de sandwich gaat verder nog Schwarzwalder schinken, schijfjes aardappel en augurk. Serveer met een frisse appelmosterd en je Jodelt van geluk.

Kaasfondue sandwich met appelmosterd
Ingrediënten
- 2 el boter
- 1 ui fijngesnipperd
- 200 g aardappelschijfjes
- 1 kleine appel klokhuis eruit, in stukken
- 4 el mosterd
- 1 tl ahornsiroop
- 4 plakken Schwarzwalder schinken
- 1 vers stokbrood in vieren, opengesneden
- 200 g raclettekaas in dunne plakjes
- 4 plakken zoetzure augurk
Bereidingswijze:
- Smelt de boter en bak hierin de ui en aardappelschijfjes circa 10 minuten, of tot ze lekker bruin zijn.
- Doe de appel met de mosterd en de ahornsiroop in een hakmolentje en pureer glad.
- Schep de ui en aardappel uit de pan. Verwarm de oven op de grillstand. Besmeer de onderste helften van de stokbroodjes met wat appelmosterd. Beleg de stokbroodhelften met de raclettekaas en laat smelten onder de grill.
- Beleg de broodjes vervolgens met de Schwarzwalder schinken, aardappeltjes en de ui en augurk. Schep er nog een beetje appelmosterd overheen. Leg de kapjes op de broodjes kaasfondue en serveer.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.