Kaasfonduesandwich met appelmosterd

Food is life! Maar van bepaalde gerechten word je Ʃcht instant gelukkig, zoals bijvoorbeeld van kaasfondue. Deze kaasfonduesandwich is net wat anders dan normaal maar sparked instant joy. Eigenlijk gek dat ik dit niet veel eerder heb bedacht eigenlijk, want al zeg ik het zelf: deze is echt geniaal!

Klassieke kaasfondue

Het “gezellige” potje kaasfondue is ontstaan in de jaren ’60 van de 20ste eeuw. De oorsprong van het gerecht is helaas minder gezellig en knus maar was pure noodzaak.

Kaasfondue is al eeuwenoud, het allereerste recept stampt uit 1768. En weet je zeker dat kaasfondue iets Zwitsers is? Er gaan verhalen rond dat de kaasfondue van oorsprong Frans is, aangezien de naam, fondue afkomstig is van het Franse woord fondre, wat smelten betekend.

Broodje kaasfondue

Verder doen er twee verschillende verhalen de ronde over de geschiedenis van de kaasfondue. Het eerste verhaal beweert dat kaasfondue is ontstaan uit pure noodzaak. Kaas werd in de zomermaanden gemaakt en in de winter, wanneer alles was bedolven onder de sneeuw, was er er geen optie om naar buiten te gaan, dus werden alle restjes kaas āˆ’ die eigenlijk  niet meer te knagen waren āˆ’ opgemaakt. Het smelten maakten het nog enigszins verteerbaar.

Het tweede verhaal beweert dat kaasfondue altijd al een delicatesse is geweest en dat het juist een gerecht was dat alleen de rijken aten. Dus ja…. wat is nou waar? 

Een ding wat wĆ©l zeker is, is dat de Zwitsers de kaasfondue in de jaren 60 weer nieuw leven hebben ingeblazen. Met brood en wijn. Wat de oorsprong ook  mag zijn, een ding weet ik zeker: die Zwitsers snappen het! Cheese is life!

Kaasfonduesandwich

Sweet dreams are made of cheese. Maar Ć©cht! Ik moet nog een kaas tegenkomen waar ik ‘nee’ tegen zeg, maar – ik zeg het niet graag – iedere dag kaasfondue is natuurlijk geen optie. Deze meid is gelukkig niet voor een gat te vangen en bracht daarom het volgende: een kaasfonduesandwich. Geniaal, I know. Op de sandwich gaat verder nog Schwarzwalder schinken, schijfjes aardappel en augurk. Serveer met een frisse appelmosterd en je Jodelt van geluk.

kaasfonduesandwich
Totale tijd30 minuten

Kaasfondue sandwich met appelmosterd

Nog geen beoordelingen
Opslaan Printen

Ingrediƫnten

4 personen
  • 2 el boter
  • 1 ui fijngesnipperd
  • 200 g aardappelschijfjes
  • 1 kleine appel klokhuis eruit, in stukken
  • 4 el mosterd
  • 1 tl ahornsiroop
  • 4 plakken Schwarzwalder schinken
  • 1 vers stokbrood in vieren, opengesneden
  • 200 g raclettekaas in dunne plakjes
  • 4 plakken zoetzure augurk
Uniekaas display miljuschka

Bereidingswijze: 

  • Smelt de boter en bak hierin de ui en aardappelschijfjes circa 10 minuten, of tot ze lekker bruin zijn.
  • Doe de appel met de mosterd en de ahornsiroop in een hakmolentje en pureer glad.
  • Schep de ui en aardappel uit de pan. Verwarm de oven op de grillstand. Besmeer de onderste helften van de stokbroodjes met wat appelmosterd. Beleg de stokbroodhelften met de raclettekaas en laat smelten onder de grill.
  • Beleg de broodjes vervolgens met de Schwarzwalder schinken, aardappeltjes en de ui en augurk. Schep er nog een beetje appelmosterd overheen. Leg de kapjes op de broodjes kaasfondue en serveer.
Uniekaas display miljuschka tosti
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Meer over Miljuschka

 

MM14 miljuschka magazine shop rust regelmaat recepten
Miljuschka Magazine

Rust, Regelmaat & Recepten

Van zon, zee en strand (lees: ijs, salades en barbecue) gaan we weer naar rust, regelmaat Ć©n … recepten. Back to business of to school, ik garandeer je: met het nieuwe nummer van Miljuschka Magazine ben je er absoluut klaar voor!

Meer dan 55 recepten alles makkelijk en snel.

Naar de shop
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.

mm14