Van Italiaanse recepten krijg ik een instant zomergevoel. Ik serveer aan gasten dan ook graag een aperitivo, oftewel een borreltafel vol Italiaanse hapjes. Deze ingrediënten en hapjes mogen dan ook absoluut niet ontbreken.
Wat is een Italiaanse aperitivo?
Zo rond een uur of 7 treffen ze elkaar in Italië vaak voor de aperitivo: een goed glas wijn en een selectie aan Italiaanse hapjes. Een soort opwarmertje voor het diner – de cena – die pas een uur (of twee) later begint. Zo’n aperitivo is dus een ideaal moment om bij te komen van de lange werkdag, de eetlust op te wekken en alvast in de culinaire stemming te komen.
Wat voor Italiaanse hapjes serveer je bij de aperitivo?
Allereerst goed brood, lekkere Italiaanse olijven, de beste olijfolie en balsamico-azijn die je kunt vinden én pesto. Het liefst zelfgemaakte, natuurlijk! Je kunt voor een klassieke basilicumpesto gaan met pijnboompitten en knoflook, maar varieër ook eens met een walnoten-peterseliepesto of een munt-walnotenpesto.
Verzamel ook lekkere Italiaanse vleeswaren, zoals parmaham en prosciutto, en goede Italiaanse kazen, zoals pecorino, gorgonzola, romige ricotta en pittige taleggio.
Zelf focaccia maken is ook een briljant idee, bijvoorbeeld deze focaccia met rozemarijn, knoflook en zeezout.
Dit superlekkere broodje parmaham met gorgonzola is een perfect item op de aperitivo. Je kunt natuurlijk elk soort brood gebruiken wat je maar wilt, maar ik vind dit het lekkerste op een ciabatta. Je kunt hiervoor 1 grote ciabatta gebruiken of twee kleine. Het broodje parmaham smaakt er zeker niet minder om.
Deze salade met cimi di rapa en burrata is vullend en toch fris. Niet iedereen kent cimi di rapa, maar deze Italiaanse groente lijkt een beetje op een kruising tussen raapsteel en broccoli. Het wordt ook wel rapini of broccoletti genoemd. De Italiaanse raapsteel. Eigenlijk heel eenvoudig te bereiden met wat olijfolie en peper en zout maar in deze salade is het helemaal een topper. Heerlijk met het romige van de burrata en het knapperige van de tomaatjes.
Een pizza hoort eigenlijk niet bij de aperitivo, maar is stiekem wel érg lekker. Met z’n allen er eentje delen is zo gezellig! Deze prosciutto pizza uit de airfryer is een fantastisch recept. Een randvoorwaarde voor mij bij een goede pizza is veel kaas. Heerlijk! Op deze pizza verstopte ik dan ook geraspte oude kaas en romige buffelmozzarella. Voor de tomatensaus kun je eenvoudigweg passata gebruiken die je op smaak maakt met peper en zout. Voor wat extra Italiaanse vibes aan mijn pizza gebruik ik wat lepeltjes pesto die ik verdeel over de pizza.
Wat drink je bij de Italiaanse borrel?
Bij de aperitivo wordt vaak Italiaanse wijn of een fris biertje geschonken, zoals een Perroni of Moretti. Helemaal feestelijk is een glaasje prosecco of een licht zoete spumante. Bubbels zijn altijd een goed idee!
Zin in wat anders? Dan raad ik absoluut een Aperol Spritz aan; dé klassieker uit het land van de laars. Deze cocktail is fris en licht bitter en lekker zoet door de sinaasappel. Dorstlessend én oppeppend, en snel zelf te maken.