Hummus board

Smooth like butter! Weet je nog dat de boterplank viral ging? Of je nou op Instagram op TikTok keek, de heerlijke volgesmeerde plank met boter, die werd afgetopt met de meest spectaculaire kleuren en smaken, kwam je overal tegen. Ik besloot de boterplank toen na te maken, maar natuurlijk wel op z’n Mil. Ik vond het een succes, hij past gegarandeerd bij iedere borrel. Omdat ik het tijd vond voor een nieuwe plankachtige creatie gooi ik het nu over een andere boeg: ik maak mijn favoriete hummusplank voor jou. Probeer jij hem uit op je volgende borrel?

@miljuschka

Smooth like butter! De boterplank is voor elke borrel een gegarandeerde hit. #boter #boterplank #butter #smoothlikebutter

♬ Miss you. Oliver tree – Spotify guy

Spread hummus not hate

Is hummus echt helemaal jouw ding? Dan ben je echt niet de enige, de populaire dip is al eeuwenlang een favoriet in het Midden-Oosten. Het wordt in de basis gemaakt van kikkererwten, tahin, olijfolie en kruiden. Kikkererwten zijn voedzaam en rijk aan eiwitten, vezels en mineralen. Daarnaast hebben ze een vrij neutrale smaak, waardoor ze goed samengaan met tahin en diverse kruiden. Ook zijn ze verantwoordelijk voor de heerlijke romige textuur van de hummus.

Inmiddels bestaan er talloze smaken hummus en kun je het kant-en-klaar kopen in de supermarkt, toch gaat mijn voorkeur uit naar de homemade variant. Met verschillende ingrediënten kun je de hummus een extra dimensie aan smaak en textuur geven, zodat deze helemaal naar wens is. En wist je dat jij ook thuis kunt experimenteren? Probeer dit recept thuis maar eens uit met net wat andere kruiden, een net wat andere olie, een andere noot of andere dippers.

There’s always room for hummus, enjoy!

Hummus board miljuschka
Totale tijd15 minuten

Hummus Board

Nog geen beoordelingen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 personen
  • 4 zoete aardappelen (ca 375 gr)
  • 800 gr kikkererwten (2 blikken)
  • 14 gr basilicum
  • 4,5 el olijfolie
  • 45 gr pesto
  • 50 gr gepelde pistachenootje
  • snuf peper
  • snuf zout
  • optioneel krokant gebakken flatbread
  • optioneel artisjokharten (op olie uit een pot)
  • optioneel olijven aan prikkertjes
  • optioneel fluffy turks brood
  • optioneel plakjes komkommer
  • optioneel paprika in stukken

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Borstel de zoete aardappelen goed schoon onder koud water. Dep deze vervolgens droog met een theedoek en snijd ze in dunne plakken van 3 mm. Verdeel de plakken in een enkele laag over de met bakpapier beklede bakplaat, bestrijk deze met een klein beetje olijfolie en bestrooi met zout. Rooster ze voor 10 minuten, draai ze hierna om en rooster nogmaals 3-5 minuten of tot ze helemaal knapperig zijn. Ta-da: nu heb je zoete aardappelchips.
  • Giet en spoel ondertussen de kikkererwten af. Laat ze goed uitlekken en voeg ze toe aan de keukenmachine. Voeg ook de blaadjes basilicum, 1 theelepel zout, 50 milliliter water en 3 eetlepels olijfolie toe. Hak/ draai het geheel in 7-10 minuten tot een romige crème. Schraap af en toe langs de randen zodat alles goed gemengd wordt.
  • Besmeer een plank met de hummus. Meng de pesto en 1,5 eetlepel olijfolie met elkaar tot een dunne gladde saus. Hak de pistachenootjes fijn. Schenk de pesto-olie over de hummus en bestrooi met de pistachenootjes. Serveer met de zoete aardappelchips.
  • Optioneel voor erbij: krokant gebakken flatbread, artisjokharten (op olie uit een pot), olijven aan een prikker, fluffy Turks brood, plakjes komkommer, paprika in stukken.
  • Tip: De zoete aardappelchips kun je ook in een airfryer maken. Borstel de zoete aardappels schoon, snijd in dunne plakjes, hussel ze door wat olie. En bak de zoete aardappel chips 10-15 minuten op 200 graden en schud de chips tijdens het bakproces een aantal keer door. Bak eventueel in meerdere porties.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Miljuschka discodip culinair festival amsterdam
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.