Homemade koffie-ijs: en dat zonder ijsmachine
Zelf ijs maken kan nogal een opgave lijken, omdat je vaak een ijsmachine nodig hebt. Deze apparaten zijn niet alleen vrij duur in de aanschaf, je moet ze ook op tijd koelen Ć©n ze nemen nogal wat ruimte in op je aanrecht of in de keukenkastjes. “Dat kan slimmer!”, dacht ik.
Voor dit koffie-ijs heb je geen speciale machine nodig, alleen een vriezer en een hele grote vriezerbak. Je kunt zo’n diepvriesdoos kopen, maar je kunt ook zeker een oude ijsbak recyclen ā als hij maar een beetje groot en plat is (een hoge beker is niet aan te raden).
Doordat je gecondenseerde (kokos)melk gebruikt, krijgt het ijs ook zonder ijsmachine een heerlijke romige structuur. Doe het ijsmengsel in een vriezerbak en zet deze 6 tot 8 uur in de vriezer. Roer goed door voor je wilt scheppen ā tussendoor doorroeren is overigens ook aan te raden.
Lees ook: zelf ijs maken doe je met deze handige ijs gadgets
Serveer het koffie-ijs met karamelsaus
Je maakt dit ijs extra feestelijk door het in mooie glaasjes te serveren met karamelsaus. Deze kun je kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is ontzettend leuk ā en helemaal niet zo moeilijk. Je maakt de karamelsaus door kristalsuiker in een steelpannetje te doen. Je voegt hier water aan toe zodat de suiker nĆ©t net onder water staat. Vervolgens breng je het rustig aan de kook en laat je de karamel pruttelen tot het mooi goudbruin is. Giet de slagroom erbij (let op: dit gaat spetteren!) en roer met een garde goed door. Haal van het vuur af en doe hazelnootsiroop en een snufje zout erbij. Roer dan in delen de blokjes boter erdoor, tot het een dikke saus is. Giet de saus in een bakje of potje tot je het gaat gebruiken.
Je serveert het koffie-ijs vervolgens met deze hazelnoot-karamelsaus en grof gehakte hazelnoten.

Koffie-ijs met hazelnoot-karamelsaus
Ingrediƫnten
Voor het ijs:
- 125 ml gecondenseerde (kokos)melk
- 185 ml slagroom
- 1 el koffielikeur
- 2 el espressopoeder
Voor de karamelsaus:
- 75 gram kristalsuiker
- 200 ml water of genoeg om de suiker nƩt onder water te zetten
- 100 ml slagroom
- 35 gram boter in blokjes
- 2 tl hazelnootsiroop bv. van Monin
- 1 snuf zout
Als garnering:
- hazelnoten grof gehakt

Bereidingswijze:
- Meng de gecondenseerde (kokos)melk, 185 ml slagroom, koffielikeur en espressopoeder met een garde of mixer tot een glad en luchtig geheel.
- Doe in een vriezerbak en zet 6 tot 8 uur in de vriezer. Roer goed door voor je wilt scheppen.
- Maak de karamelsaus door 75 gram kristalsuiker in een steelpannetje te doen. Zet net onder water (ongeveer 200 ml, maar dit verschilt per pan: gebruik genoeg om de suiker nƩt onder water te zetten). Breng rustig aan de kook. Laat pruttelen tot het mooi goudbruin is. Giet de slagroom erbij (let op: dit gaat spetteren!) en roer met een garde goed door. Haal van het vuur af en doe hazelnootsiroop en een snufje zout erbij. Roer dan in delen de blokjes boter erdoor, tot het een dikke saus is. Giet de saus in een bakje of potje tot je het gaat gebruiken.
- Serveer het koffie-ijs met hazelnoot-karamelsaus en grof gehakte hazelnoten.


Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.