Homemade knoflookbrood

Mijn homemade knoflookbrood: smaakvol, knapperig, kruidig en boterig. Heerlijk voor bij de borrel of een avondje op de bank. In dit recept maak ik het complete brood zelf; het is dus niet alleen een kwestie van een kant-en-klaar stokbrood vullen met kruidenboter. Al kan dat natuurlijk ook, als je het jezelf net wat gemakkelijker wil maken.

Homemade knoflookbrood

Beeld je even in: je zit ‘s avonds lekker op de bank, er staat een filmpje aan, en een wijntje op tafel. Klinkt goed toch, of mist er nog iets? Jazeker, een homemade knoflookbrood! Knoflookbrood kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar zelf maken is veel lekkerder. En met zelf maken, bedoel ik ook echt zelf maken. Dus niet alleen de knoflookboter, maar ook het brood.

Koop goede kwaliteit wit broodmeel; deze vind je bij de grotere supermarkt, maar je kunt ook eens aan je lokale bakker vragen of hij dit verkoopt. Zo steun je de kleine lokale ondernemer meteen!

Daarnaast raad ik aan om roomboter van écht hoge kwaliteit te kopen voor dit knoflookbrood. Dit recept kent weinig ingrediënten, dus beter zijn ze allemaal raak. Ik gebruik qua kruiden in de knoflookboter graag peterselie en bieslook, maar voeg gerust andere tuinkruiden toe jij lekker vindt.

Ook lekker bij de borrel: hartige monkeybread

Knoflookbrood 2

Knoflookbrood 1
Totale tijd2 uur 45 minuten

Knoflookbrood

4.22 van 14 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

2 broden
  • 500 g wit broodmeel plus extra
  • 1 tl fijn zout
  • 1 zakje droge gist
  • 100 g zachte boter
  • 4 flinke tenen knoflook geperst
  • 0,5 bos bieslook
  • 0,5 bos platte peterselie

Bereidingswijze: 

  • Doe het broodmeel in een mengkom. Voeg aan de ene kant van de kom het zout toe, aan de andere kant de gist. Maak een kuiltje in het midden en giet er 300 ml warm water bij. Roer met een houten lepel vanuit het midden langzaam het meel door het water, totdat je een deeg krijgt. Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en kneed het in 10 minuten tot een glad en elastisch deeg.
  • Doe het deeg terug in de kom, dek af met een vochtige doek en laat 1 uur rijzen op een warme plek.
  • Kneed het deeg kort door, verdeel in tweeën en vorm elk stuk tot een langwerpig brood van ongeveer 20 cm lang. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met het doek en laat nogmaals 40 minuten rijzen.
  • Snijd de bieslook en peterselie heel fijn. Prak de geperste knoflook en de kruiden door de zachte boter en zet apart.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak de broden 25 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn. Laat het brood afkoelen op een rooster.
  • Verwarm de oven opnieuw voor op 200 °C. Snijd de broden in sneetjes, maar snijd niet helemaal door tot onderaan, zodat de sneetjes aan elkaar blijven zitten. Smeer de knoflookboter in de inkepingen en leg de knoflookbroden op een met bakpapier of aluminiumfolie beklede bakplaat. Bak de broden 10 minuten in de oven.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.