Homemade KFC

KFC

Dat gezegd hebbende … het is nog best een uitdaging om de samenstelling van de smaakmakers precies goed te krijgen. Vooral gezien het feit dat de kolonel weigert de exacte combinatie van de elf kruiden en specerijen die hij gebruikt voor zijn befaamde Kentucky Fried Chicken te verklappen.

Een bad van karnemelk 

Om er zeker van te zijn dat je homemade KFC een daverend succes wordt, is het van essentieel belang dat je de kip eerst laat marineren in een bad van karnemelk. Dit is misschien wel dé tip voor het maken van supermalse kip. De karnemelk bevat namelijk zowel zuur als vet: twee factoren die ervoor zorgen dat het vlees malser wordt. Maar dat is nog niet alles: de zuivel voorkomt ook dat de kip te lang door gaart. Hiermee verklein je dus het risico dat je na het frituren opgescheept zit met een overgaar en droog stuk kip. Want daar wordt tenslotte niemand blij van.

Frituren

Ik maak deze homemade KFC bij voorkeur in een frituurpan. Heb je deze niet, dan kun je ook een braadpan – liefst een gietijzeren – gebruiken. Let wel op dat er geen kinderen of andere kostbaarheden in de buurt van de pan zijn, want de kip kan best een beetje spetteren in de olie en je wilt natuurlijk niet dat iemand – yourself included – hete olie op zich krijgt. Safety first.

Vind je al dat gedoe met olie en frituurpannen helemaal niks, maar kan je wel onwijs genieten van een lekkere sappige drumstick op z’n tijd? Probeer dan dit recept voor Spaanse kipdrumsticks uit de Airfryer.

Wil jij zien hoe ik KFC kip klaarmaak? Bekijk dan de onderstaande video:

 
Homemade KFC
Totale tijd2 uur 44 minuten

Homemade KFC

3.71 van 27 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

4 Personen
  • 600 g kipdrumsticks
  • 600 g kippenvleugels
  • 500 g kipkluifjes
  • 4 el paprikapoeder
  • 4 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 el gedroogde oregano
  • 4 tl cayenne peper
  • 500 ml karnemelk
  • 60 ml witte wijnazijn
  • 2 eieren
  • 100 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 g cornflakes
  • Peper en zout
  • Zonnebloemolie om te frituren ca 1,5 liter

Bereidingswijze: 

  • Klop in een mengkom met een garde de eieren los, voeg de karnemelk en witte wijnazijn toe en meng door de eieren.
  • Bestrooi de kipdrumsticks, vleugeltjes en kluifjes rondom met peper en zout en leg ze in de karnemelk. Dek de kom af met plasticfolie. Laat ze 2 uur tot een nacht in de koelkast marineren. Je kunt het karnemelk mengsel ook goed ook in een ziplock zakje doen. Hoe langer je de kip laat marineren, hoe malser deze zal zijn.
  • Meng in een kom het paprikapoeder, gedroogde oregano, cayenne peper, gerookt paprikapoeder, zout en peper door elkaar. Schep het zelfrijzend bakmeel en cornflakes er door tot alles goed is gemengd. Gebruik eventueel je handen om de cornflakes iets meer te verkruimelen.
  • Verhit in een frituurpan of stoofpan de (zonnebloem)olie tot 180 graden.
  • Neem de kip uit de marinade en leg op een bord. Bewaar het karnemelkmengsel. Haal de kip een voor een door het kruidenmeel zodat deze rondom bedekt helemaal bedekt zijn. Haal het daarna, voor een extra krokant laagje) opnieuw door het karnemelkmengsel en nogmaals door de kruidenmeel.
  • Frituur de kip (per 6-7 stukjes) in 8-9 minuten rondom bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op een stuk keukenpapier om uit te lekken. Bak zo alle stukjes kip. Lekker met je favoriete saus: bbq, ketchup of sweet chili.
  • Tip: Heb je geen frituurpan dan kun je ook heel goed frituren in een stoofpan. Gebruik een zware pan zodat deze stevig op het fornuis staat. Vul de pan met olie tot 5 centimeter onder de rand en breng deze aan de kook. Dit duurt even. Gebruik een thermometer of laat een kruimel cornflakes in de olie vallen, danst deze door de pan? Dan is de olie heet genoeg. Test met 1 stukje kip, de kip mag niet te snel bruinen. Is dat wel het geval laat de olie dan eerst een beetje afkoelen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Homemade KFC

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.