Homemade aardappelgnocchi met tomaten-mascarponesaus

Homemade aardappelgnocchi met tomaten-mascarponesaus: een Italiaans topmaaltje met een romige saus. In dit recept maak ik de gnocchi helemaal zelf – wil je nu sneller klaar zijn, dan kun je deze natuurlijk ook kant-en-klaar kopen. Maar geloof me: zelf maken is zo leuk!

Homemade aardappelgnocchi: zelfgemaakte pasta

Deze zachte deegkussentjes maak je van gegaarde aardappelen (die je bijvoorbeeld kookt of poft) en bloem. Het is een echte Italiaanse lekkernij, en wordt gezien als een bijzondere pastasoort.

Gnocchi is gemakkelijk zelf te maken (zonder pastamachine!), maar is wel een tijdrovende bezigheid. Traditioneel wordt het door de nonna’s in Italië gemaakt op een gnocchiplankje, maar ik doe het deze keer op de ‘makkelijke‘ manier… met een vork! Het leuke van thuis gnocchi maken, is dat je er allerlei smaken aan kunt toevoegen, zoals ik deed met deze pompoengnocchi.

Tomaten-mascarponesaus

Naast de tijdrovende – maar oh zo leuke – klus van homemade aardappelgnocchi maken, maak je natuurlijk ook de tomaten-mascarponesaus zelf. In een pan met olie fruit ik een sjalotje aan, en voeg ik vervolgens tomatenblokjes toe. Dit laat ik 15 tot 20 minuten pruttelen. Als laatste roer ik de mascarpone door de saus. Dit geeft de saus een romige, volle en zoete smaak. Ik bak de aardappelgnocchi aan, voeg de saus toe en serveer het gerecht met basilicum en Parmezaan. Smullen maar!

Kun je niet zo goed tegen lactose of eet je graag plantaardig? Vervang de mascarpone dan door plantaardige crème fraîche of volle vegan room, en laat de Parmezaanse kaas weg (of vervang deze door een vegan kaas).

Gnocchi met tomatensaus

Homemade aardappelgnocchi met tomaten-mascarponesaus
Totale tijd1 uur 35 minuten

Homemade aardappelgnocchi met tomaten-mascarponesaus

5 van 3 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

2 personen
  • 500 g kruimige aardappels schoongeboend, ingeprikt met vork
  • 1 sjalotje fijngesnipperd
  • fijn zout en zwarte peper
  • 1 el olijfolie
  • 400 g tomatenblokjes (1 blik)
  • 100 g bloem
  • 2-3 el mascarpone naar smaak
  • 2 takjes basilicum blad grof gescheurd
  • Parmezaanse kaas als garnering

Bereidingswijze: 

  • Verwarm de oven voor op 180 °C.
  • Leg de aardappels op een bakplaat bekleed met bakpapier. Pof ze 40-60 minuten in de oven (afhankelijk van de grootte van de aardappel) tot je er makkelijk in kunt prikken met een vork of mes. Laat ze afkoelen tot je ze kunt handelen.
  • Fruit het sjalotje met een snuf zout 5 minuten in de olijfolie. Voeg de tomaatblokjes toe en laat rustig 15-20 minuten inkoken.
  • Pel intussen de schil van de aardappels, doe het kruim in een kom en stamp tot een gladde puree. Kneed er vlug de bloem, ¼ theelepel fijn zout en wat peper doorheen. Verdeel het deeg in vier gelijke delen en rol ze tot dunne lange rollen van ongeveer 2 cm doorsnee. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm. Druk er met de tanden van een vork een ribbeltjespatroontje in.
  • Breng een pan water aan de kook. Kook de gnocchi in 2-3 minuten gaar – ze komen bovendrijven. Doe in een kom met ijskoud water, laat 2 minuten afkoelen en leg op een bord.
  • Roer de mascarpone door de tomatensaus en warm nog even door.
  • Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de gnocchi op redelijk hoog vuur rondom bruin. Voeg dan toe aan de saus en roer door. Serveer met basalicumblad en Parmezaan.
  • Tip: lekker met een frisse salade erbij.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.