Hoe maak je zelf dumplings met gehakt

Of je ze nu serveert als hoofdgerecht of als snack, deze smakelijke hapjes zijn altijd een succes. Ik leer je stap voor stap hoe je thuis de lekkerste dumplings met gehakt maakt. Als je ze liever met garnalen vult, probeer dan eens deze wontons met garnaal.

Dumplings vouwen

Roll je deeg uit tot een lange worst en snijd er gelijke stukjes vanaf. Rol elk stukje uit tot een rondje van ongeveer 10 cm doorsnede. Schep in het midden van elk rondje een lepel van de gehaktvulling.

Nu komt het origami-gedeelte: vouw je dumpling dicht! Maak de randjes een beetje vochtig met water, zodat ze goed plakken. Vouw het deeg over de vulling en knijp de randjes goed aan elkaar. Je kunt ze dichtvouwen als een half maantje, of een mooie plooi maken voor een echte gyoza look. Wat jij wilt! Leg de gevouwen dumplings op een met bloem bestoven bakplaat.

Bakken, stomen of frituren

De dumplings zijn klaar om gegaard te worden en ook daar kun je lekker mee spelen. De meest voorkomende methodes zijn bakken, stomen of frituren. Of een combinatie, zoals bij de Japanse gyoza die eerst gebakken en dan gestoomd worden. Daardoor krijg je een knapperig korstje aan de onderkant en een zacht, gestoomd topje. Yum!

Zelf vind ik stomen de fijnste methode. Bedek de bodem van een stoompan met een laagje water, breng aan de kook en leg de dumplings in het mandje. Stoom ze in zo’n 6-8 minuten gaar. Haal de dumplings er voorzichtig uit en serveer direct.

Dippin’ time

Geen dumpling zonder dipsaus, als je het mij vraagt. Hoog tijd om je favoriete sausjes erbij te pakken. Sojasaus, chiliolie, zwarte azijn, sesamolie: it’s up to you! 

Ik maak graag een simpele dip van sojasaus, rijstazijn en sesamolie, met wat fijngesneden bosui erdoor. Lekker fris en hartig tegelijk. Serveer je dipsaus in kleine kommetjes bij de dampende, verse dumplings en je bent ready to go.

Zo bewaar je ze

Heb je teveel dumplings gemaakt en wil je ze bewaren voor later? Geen probleem! Zelfgemaakte dumplings kun je prima invriezen. Leg de ongekookte dumplings op een met bakpapier beklede bakplaat in de vriezer, tot ze stevig zijn. Doe ze daarna in een luchtdichte zak of bakje en bewaar ze maximaal 2-3 maanden in de vriezer.

Als je de dumplings wilt eten, kook je ze direct vanuit de vriezer in kokend water. Voeg een paar minuten extra toe aan de kooktijd. Zo geniet je later nog van je zelfgemaakte dumplings, zonder kwaliteitsverlies. Ontdooien voor het koken is niet nodig. Bewaar gekookte dumplings maximaal 1-2 dagen afgedekt in de koelkast.

Geen betere afsluiter dan een berg zelfgemaakte, gloeiend hete dumplings op je bord. Of je ze nu met stokjes of met je handen eet, het is altijd een feestje. Krokant of zacht, met vlees of vega, jij bepaalt het helemaal zelf.

Dumplings met bosui
Dumplings met bosui
Totale tijd45 minuten

Dumplings met gehakt

4.21 van 24 stemmen
Pin recept Printen

Ingrediënten

6 personen
  • 200 gr gehakt half om half
  • 2 el sojasaus
  • 1 el oestersaus
  • 1 tl sesamolie
  • 4 bosuitjes
  • 25 gyozavellen
  • zonnebloemolie om te bakken
  • Dipsaus
  • 3 el sojasaus
  • 3 el rijstazijn
  • 1 bosui

Bereidingswijze: 

  • Meng het half-om-halfgehakt met de sojasaus, oestersaus en sesamolie. Snijd de bosui in dunne ringen en meng door het gehakt.
  • Zet een klein kommetje met water neer. Vul een gyozavel met ca. 1 tl gehaktvulling, maak de rand van het vel nat met je vinger en druk de uiteinden tegen elkaar. Vouw in de rand in een mooi patroon (zie foto’s hier boven). Breng een grote pan water aan de kook. Kook de dumplings 3-5 minuten tot ze boven en giet af. Verhit een paar eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan. Bak hierin de dumplings aan één kant in circa 2 minuten goudbruin en knapperig.
  • Maak de dipsaus door alle ingrediënten door elkaar te mengen en serveer samen met de dumplings.

Bewaren

  • Dumplings vriezen heel goed in en kunnen rechtstreeks uit de vriezer gekookt worden. Reken dan een extra minuutje. Spreid de dumplings uit op een bord of bakplaat en vries zo in zodat ze niet aan elkaar plakken. Zodra de dumplings helemaal zijn bevroren kun je ze in een zak doen.
Miljuschka in Mexico

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.

Website Miljuschka CTA categoroie (2)
Discodip 2025

Mijn culinaire trip

Zin in een heerlijke dag weg en culinaire trip rond de wereld? Dat kan! Op 23, 24 en 25 mei in het Amsterdamse Bos op DiscoDip.

Naast het lekkerste eten, is er ook volop entertainment en kun je workshops en masterclasses volgen van de beste, zo ook van moi.

Bestel je tickets
Play me

Receptvideo's

Wil je nog meer lekkers van me? Kook dan met me mee! Op mijn Instagram en TikTok plaats ik dagelijks beukers van receptvideo's.