Modern, authentiek, multicultureel, gracieus, fraai en amicaal. Frankrijk is het allemaal. Maar wat is het geheim van het opwindende culinaire Franse leven? En waarom reizen mensen van over de hele wereld af naar de stad van de liefde? Ik zocht het uit tijdens mijn culinaire reis door Frankrijk.
Toen ik jong was vond ik Frankrijk al een heerlijke land en nu ik volwassen ben sta ik er nog altijd het zelfde in. Vooral het bruisende Parijs, la Ville de l’amour. Ik merk dat ik weer langzaam begin te dagdromen als ik mijn herinneringen ophaal. Het heerlijke eten, de klasse en de vriendelijkheid van de stad spreken mij keer op keer weer aan.
Genieten kan zeker in Frankrijk. Zowel als toerist, als Fransman – veel Fransen gaan dan ook op vakantie in eigen land. Wat ik mij overigens best kan voorstellen. Ik zou het ook fijn vinden om mezelf heerlijk te vertoeven in een bruisende stad of tot rust te komen in een rustig dorp nabij het culturele platteland. Je hebt meer dan genoeg keuze!
Une baguette s’il vous plait?
Eten is wat Frankrijk zo aantrekkelijk maakt voor mij. Het is echt een ander niveau dan dat we gewend zijn in Nederland. Neem bijvoorbeeld het ontbijt. Hoewel het Nederlandse ontbijt bestaat uit een boterham met beleg en misschien nog wat beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout, bestaat het Franse ontbijt uit een grote mok café au lait en een stuk stokbrood, een croissant of pain-au-chocolat. Een Fransman eet ongeveer dan ook zo’n 50 kilo aan baguettes per jaar. Een halve verse bakkers baguette per dag hoort daar gewoon bij de maaltijd.
Apéro
Wat ook ongekend populair is, is de Franse pre-dinner borrel. Het is onderdeel van de Franse eetcultuur en ik kan niet anders zeggen dan dat ik dit magnifique vind. Traditioneel gezien bestaat deze borrel uit een alcoholische drank en een aantal hapjes. Champagne, Kir en wijn zijn voornamelijk bekend onder de Fransen. Zelf vind ik een glas Franse natuurwijn op zijn tijd echt heerlijk. Puur en zonder enige manipulatie of het ingrijpen van de mens.
Dat gecombineerd met le plateau des boissons (een borrelplank) en mijn dag kan niet meer stuk. Ook moet je weten dat de Franse borrelplank alle kanten op kan gaan. Van heerlijke oesters tot aan de beste charcuterie en de meest uitgebreide kaasplank. Vergeet ook zeker niet langs de Franse kaaswinkels te gaan, Frankrijk kent namelijk ongekend veel soorten kaas. Die moet je proberen!
Dinner
Wat ik zo fijn vind aan eten in Frankrijk is dat Fransen de tijd nemen om te eten. Het is vaak een momentje van ontspanning en samen zijn. Het ultieme gevoel van genieten gaat daar dan bij gepaard. Neem bijvoorbeeld als voorgerecht een ontzettend lekker gekarameliseerd lente-ui taartje, gevolgd door een klassieke coq au vin als tussengerecht, een overheerlijke lamsrack als hoofdgerecht en als afsluiter verse rabarbertaart. Een Franse beleving die als muziek in mijn oren klinkt.
la Ville de l’amour
Toen ik naar Frankrijk vertrok voor het nieuwe Miljuschka Magazine om het ultieme joie de vivre gevoel te ervaren, nam ik mijn liefde Philip mee. Met hem ervaarde ik de romantische sfeer van Parijs. De smalle steegjes, prachtige gebouwen, het wandelen langs de Seine en het genieten van alle delicatessen die de stad aan ons te bieden had… Het was glorieus. We waanden ons in de eeuwenoude geschiedenis van de stad en vonden allerlei pareltjes. In mijn nieuwe magazine lees je meer over deze fantastische plekken. Al met al begrijp ik goed dat stelletjes van heinde en ver komen om een glimp van het Franse liefdesleven op te vangen.