Ook ikzelf maak ‘m bijna wekelijks. Maar nu keek ik naar mijn prachtige nieuwe Philips Airfryer Dual Basket en dacht ik: “Kan ik hem ook hierin maken?” Het antwoord? Dat is volmondig: “Ja!” En misschien is dit wel het lekkerste bananenbrood ooit, dus ik zou zeggen: “Pak je airfryer erbij en bakken maar.”
Bananenbrood
Ik maak eigenlijk altijd bananenbrood aangezien anders de bananen thuis of op kantoor zelf de fruitschaal aflopen. Maar wat is het nu precies en hoe maak je de lekkerste? Ik laat het je weten. Het lekkerste bananenbrood maak ik al jaren, naar mijn eigen recept. Dit recept speciaal voor de Philips Airfryer is dan ook 100% gebaseerd op mijn originele recept, maar natuurlijk met wat kleine aanpassingen. Maar even terug naar wat bananenbrood nu is. Het heet wel een brood, maar eigenlijk is het een cake met als hoofdingrediënt rijpe bananen. Hoe bruiner jouw bananen zijn, hoe lekkerder jouw bananenbrood wordt. De rijpe bananen zorgen namelijk voor een zoete smaak. Bij uitstek is een bananenbrood geschrikt voor een ontbijt, koffiemomentje of als snack tussendoor. Oftewel, er is altijd wel een moment op de dag dat je een bananenbrood kan eten.
Bananenbrood uit de Airfryer
Zoals gezegd, je kan het bananenbrood dus ook perfect maken in de Philips Airfryer. Met twee klikken op de knop zorg jij dat de buitenkant heerlijk knapperig wordt en de binnenkant perfect gaar dankzij de RapidAir Technology. Het is echt zó makkelijk en aangezien ik de Dual Basket Airfryer gebruikte, kon ik tegelijkertijd ook nog een heerlijke compote maken voor bij het bananenbrood. Dat voegt nog net dat extra beetje magie toe en in de oven kan dat niet vanwege de verschillende temperaturen, maar dat is met deze Airfryer geen probleem. Echt zo handig.
Bananenbrood tips!
- Geen rijpe bananen? Geen probleem! Doe jouw bananen even 10 minuten in de Airfryer en ze zijn perfect voor het bananenbrood.
- Gebruik het bakaccessoire als cakevorm, zo bakt het bananenbrood perfect en hoef jij niet moeilijk te doen.
- Serveer het bananenbrood met de warme compote erover. Het voegt echt net dat beetje extra’s toe. Het is een geweldige mix van zoet en zuur.
- Varieer er op los! Geen bramen in huis? Kies dan frambozen. Door het bananenbrood en kan ook nog van alles: noten, chocolade, gedroogd fruit. Kies en mix.
1 Apparaat, 2 gerechten
Ik gebruik voor het bananenbrood uit de Airfryer, dus de Philips Airfryer Dual Basket en dat is me toch een handig ding. Ik maak er nu een bananenbrood en een compote in terwijl die op 2 hele verschillende graden en tijden moeten, maar dat is geen probleem. Deze Airfryer heeft dus 2 lades en die kan je allemaal apart van elkaar aanzetten. Zo kan je niet alleen een hoofdgerecht en een bijgerecht tegelijkertijd maken, maar bijvoorbeeld ook deze eenpans bolognese uit de Airfryer en een dessert zoals een overheerlijke brownie. En dat allemaal gewoon in 1 apparaat en in een handomdraai, easy peasy.

Bananenbrood uit de airfryer
Benodigdheden
- Philips Airfryer Dual Basket 3000 Series
- Bakset L
Ingrediënten
Bananenbrood
- 125 gr boter gesmolten
- 200 gr suiker
- 2 grote eieren
- 60 ml melk
- 1 tl vanille-extract
- 250 gr bloem
- 1 tl baking soda
- 3 rijpe bananen (zie tip) + 1 extra om te garneren (optioneel)
Compote
- 200 gr blauwe bessen (eventueel uit de vriezer)
- 200 gr bramen
- 2 el suiker
- 2 citroenen
Bereidingswijze:
- Smelt de boter in een steelpan en meng met de suiker. Klop de eieren er één voor één door. Roer de melk en het vanille-extract erdoor.
- Meng de bloem, baking soda en een snufje zout door het beslag. Prak de 3 bananen fijn en roer ze door het beslag. Giet het beslag in het bakaccessoire van de Philips Airfryer. Halveer de extra banaan en leg deze met de bolle kant naar boven op het beslag (optioneel).
- Verwarm de Airfryer voor op 155 °C en bak het bananenbrood 25 minuten. Verlaag daarna de temperatuur naar 135 °C en bak nog 30 minuten, of tot een satéprikker die je in het midden van het brood steekt er schoon uitkomt.
- Meng intussen in een kom de blauwe bessen en bramen met de suiker. Rasp de schil van de citroen erboven en schep om. Bak het fruit 10-15 minuten op 180 °C in de kleine bakmand. Prak het zachte fruit tot een compote.
- Laat het bananenbrood afkoelen voordat je het uit het bakaccessoire haalt. Snijd het in plakken en serveer met de warme bessencompote.
- Tip: Heb je onrijpe bananen? Laat ze rijpen in de Airfryer: bak 10-15 minuten op 175 °C en laat ze even afkoelen voor je ze pelt.

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op miljuschka.nl neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.
Dit artikel wordt mede mogelijk gemaakt door: Philips