Gorgonzola… Tell me more!
Gorgonzola, dit is niet zomaar een kaas, nee het is pure magie in een blauw gerijpte vorm! Wat maakt deze kaas zo bijzonder? Zijn rijke historie, zijn smeuïge textuur en zijn pittige, maar romige smaak. Wist je dat gorgonzola een van de oudste kazen ter wereld is? Deze Italiaanse klassieker wordt al meer dan duizend jaar gemaakt, bizar hè?!
Deze geweldige kaas komt oorspronkelijk uit de gelijknamige stad in Lombardije, Noord-Italië. Volgens de legende is het zelfs per ongeluk ontdekt, toen een verliefde kaasmaker zijn romige wrongel vergat omdat hij zijn geliefde achterna zat. De volgende dag keerde hij terug en vond hij schimmel in zijn kaas. In plaats van het weg te gooien, besloot hij het toch te proeven! Het resultaat? Een heerlijke unieke smaak die we vandaag nog steeds aanbidden!
Er zijn twee verschillende soorten gorgonzola: Dolce (zacht en mild) en piccante (pittig en steviger van smaak). De dolce smelt als boter in je mond, terwijl de piccante meer een kick heeft, perfect voor wie van een krachtige smaak houdt. De veelzijdigheid van gorgonzola maakt het extra speciaal. Je kunt het zoals in dit recept gebruiken in pasta’s, maar ook in een risotto of op een pizza. Als je echt eens goed wilt genieten, probeer het dan eens met een beetje honing of vijgen. Die combinatie van zoet en hartig is om je vingers bij af te likken. Dit is dus niet zomaar een kaas, het is een smaakbeleving die je direct meeneemt naar het prachtige Italië.
Herfstpasta
Als je het mij vraagt, is dit dus echt een herfstpasta. Natuurlijk door de pompoen, maar ook door de warme en rijke smaken. Een vol bord van deze pasta, kaarsjes aan, kleedje erbij en je bent helemaal gelukkig.
Meer weten over het ultieme herfst ingrediënt, pompoen? Hier lees je alles over pompoen.
Kijk snel hieronder voor deze bijzondere en overheerlijke herfstachtige pasta ovenschotel!

Herfstpasta schotel met pompoen en blauwe kaas
Ingrediënten
- 350 gr pastaschelpen Conchiglioni rigati
- 800 gr pompoenblokjes
- 150 gr gorgonzola
- 100 gr ricotta
- 400 gr tomatenblokjes in blik
- 250 ml passata
- 4 tenen knoflook
- 150 gr bimi of broccoli
- 50 gr walnoten
- 40 gr Parmezaanse kaas
- 60 gr broodkruim panko
- 1 tl chilivlokken
- 8 plakken prosciutto
- Peper en zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven voor tot 200 °C (hete lucht 180 °C). Kook de pastaschelpen volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Kook de pompoenblokjes in gezouten water tot ze zacht zijn, giet af en pureer met een staafmixer of in een keukenmachine samen met de gorgonzola en ricotta tot een gladde pasta. Breng eventueel verder op smaak met peper en zout.
- Meng ondertussen de tomatenblokjes met de passata in een kom. Pers de tenen knoflook erboven uit en roer door de tomatensaus. Snijd de bimi grof en voeg toe aan de tomaten. Breng op smaak met peper en zout. Verdeel het tomatenmengsel over een ovenschaal.
- Vul de gekookte pastaschelpen met behulp van twee kleine lepels met de pompoenpuree en leg ze in de tomatensaus.
- Hak de walnoten grof. Rasp de Parmezaanse kaas, meng het broodkruim met de geraspte kaas, walnoten en chilivlokken, en strooi dit over de pastaschelpen. Bak 25 minuten goudbruin in de oven.
- Leg ondertussen de plakjes prosciutto (in bergjes) op een bakplaat bekleed met bakpapier en bak ze 18-20 minuten tot ze krokant zijn. Verdeel voor het serveren de crispy prosciutto over de gevulde pastaschelpen.
Tip!

Miljuschka Witzenhausen is bekend als tv-kok, all round food expert bij RTL Boulevard en ze maakt culinaire reizen voor 24Kitchen. Op env-miljuschka-staging2024.kinsta.cloud neemt ze je mee in haar wereld, deelt ze de lekkerste recepten met je, geeft de beste kooktips en laat je zien dat goed en lekker eten echt niet ingewikkeld hoeft te zijn.